Žustar odgovor: Ambasada Norveške reagovala na medijske natpise o navodnoj izjavi ambasadora

4
Radiosarajevo.ba
Žustar odgovor: Ambasada Norveške reagovala na medijske natpise o navodnoj izjavi ambasadora
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Olav Reinertsen, ambasador Norveške u BiH

U pojedinim bosanskohercegovačkim medijima se pojavila informacija da je ambasador Norveške u Bosni i Hercegovini Olav Reinertsen informisao ministra odbrane BiH Zukana Heleza da 'entitet RS sprema secesiju' i da 'BiH ne može očekivati pomoć Zapada'. 

Ekipa portala Radiosarajevo.ba kontaktirala je Ambasadu Norveške u BiH kako bi dobili odgovor na ove medijske natpise.

Odgovor iz Ambasade Norveške prenosimo u cijelosti

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

"Norveška ambasada u Bosni i Hercegovini (BiH) želi reagovati na navode objavljene u člancima u pojedinim medijima 16. januara 2024. godine.

Navodi da je norveški ambasador u BiH Olav Reinertsen informisao ministra odbrane BiH Zukana Heleza da RS planira otcjepljenje od BiH nisu tačni. Pored toga, ambasador nije rekao da BiH 'ne može očekivati veliku pomoć od Zapada' u tom hipotetičkom scenariju.

Izražavamo žaljenje što internet portal nije zatražio očitovanje ambasade prije objavljivanja članka.

Primarni fokus sastanka bio je razgovor o norveškoj pomoći Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, predstojeće potpisivanje Plana bilateralne vojne saradnje za 2024. godinu, te sigurnosna situacija u BiH. Sagovornici su se složili da prijetnje otcjepljenjem, koje su sve češće u javnosti, negativno utiču na sigurnosnu situaciju.

Ambasador je izrazio nepokolebljivu podršku Norveške suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH, te da Norveška ostaje izbalansiran partner koji promoviše dijalog sa svim stranama.

Norveška u potpunosti podržava EUFOR misiju Althea i njen izvršni mandat u omogućavanju sigurnog i zaštićenog okruženja za sve bosanskohercegovačke građane.

U vezi sa ulogom Norveške kao Kontakt ambasade za NATO u BiH, ambasador ponavlja jasnu i stalnu predanost NATO-a da neće dozvoliti sigurnosni vakuum u BiH. Norveška je zabrinuta zbog finansijske situacije u Oružanim snagama BiH, te će nastaviti naglašavati značaj podrške NATO-a BiH, poput usvojenog paketa za izgradnju odbrambenih kapaciteta.

U ovom članku su dati i netačni navodi objavljeni na portalu DW 16. decembra 2023. godine.

U vezi sa otvorenim pismom Eko BiH Mreže adresiranim na nekoliko ambasada, ambasador je pozvao predstavnike Eko BiH Mreže na sastanak u oktobru 2023. godine. Ambasada nikada nije dobila odgovor na njegov poziv.

Norveška vjeruje da nezavisne i odgovorne nevladine organizacije igraju ključnu ulogu u društvu. Sektor zaštite okoliša nije iznimka. Od početka bilateralnih odnosa, Norveška je jedan od najvećih donatora NVO sektoru u BiH, putem kojeg pomaže da se čuju glasovi građana. Ambasador se nikada nije miješao u aktivnosti bilo koje organizacije, bez obzira da li ona prima sredstva od norveške vlade ili ne.

S obzirom na pomenute navode, Norveška ambasada podstiče medije i javnost da osiguraju tačno izvještavanje sa razgovora koje vodi ambasada sa vlastima i civilnim društvom, te da se suzdrže od širenja netačnih informacija", navodi se u odgovoru kojeg je dobio portal Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije