Helez nakon susreta s ministrom odbrane Norveške: 'Niko se ne treba plašiti modernizacije OSBiH'

2
Fena
Helez nakon susreta s ministrom odbrane Norveške: 'Niko se ne treba plašiti modernizacije OSBiH'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Susret s ministrom odbrane Norveške

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenicima ministra Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem, primio je u službenu posjetu ministra odbrane Kraljevine Norveške Bjorna Arilda Grama, koji je došao u posjetu BiH.

Razgovarano je o bilateralnoj saradnji dvije zemlje s posebnim osvrtom na proces euroatlantskih integracija i ulogu Ambasade Kraljevine Norveške, kao kontakt ambasade za saradnju BiH s NATO savezom.

Ministar Helez informisao je kolegu Grama o aktivnostima koje provode MO i OS BiH, kad se radi o euroatlantskom putu naše zemlje te iskazao zadovoljstvo činjenicom da Bosna i Hercegovina radi na ispunjavanju uslova sadržanih u 14 prioriteta Europske unije, koji su postavljeni za započinjanje pregovora o članstvu u EU.

Naša stranka: Urbanistički plan je revolucionarni iskorak, transverzala neće prekidati Vilsonovo

Naša stranka: Urbanistički plan je revolucionarni iskorak, transverzala neće prekidati Vilsonovo

Ministar je, u razgovoru još jednom, naglasio da euroatlantski put naše zemlje nema alternative i da će institucije naše zemlje, posebno MO i OS BiH nastaviti put reformi koje vode ka punopravnom članstvu i u NATO i u Europsku uniju, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Helez je zahvalio kolegi Gramu za pomoć koju Norveška pruža razvoju OS BiH kroz projekte učenja engleskog jezika, pomoći u opremi za nadzor i uništavanje nestabilnog streljiva i viška minsko-eksplozivnih sredstava te izgradnji integriteta i podizanju nivoa obuke.

Vlada RS-a proglasila dan žalosti zbog - ubijenih napadača na Kosovu

Vlada RS-a proglasila dan žalosti zbog - ubijenih napadača na Kosovu

Ministar Gram iskazao je u razgovoru punu podršku Bosni i Hercegovini u ostvarenju strateških vanjsko-političkih ciljeva, ta kazao da će norveška ambasada u BiH i dalje stanovnicima BiH ukazivati na korist i značaj punopravnog članstva u NATO savezu.

On je najavio i daljnju pomoć u jačanju obrambenih kapaciteta BiH, podršku u suočavanju sa savremenim prijetnjama, uključujući i kibernetičke prijetnje te finansijsku pomoć Središtu za obuku za operacije podrške miru (SOOPM/PSOTC), kao i programe promovisanja ravnopravnosti spolova u OS BiH.

Ministar Helez posebno je skrenuo pažnju na potrebu za pomoć u modernizaciji OS BiH borbenim sredstvima, kako u tome BiH ne bi zaostajala za drugim zemljama regije.

Susret s ministrom odbrane Norveške
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Susret s ministrom odbrane Norveške

"Niko se ne treba bojati modernizacije i opremanja Oružanih snaga BiH. Podsjećam da Bosna i Hercegovina u svojoj historiji nikad nikog nije napala, niti namjerava", naglasio je Helez.

Zamjenik ministra Goganović je naglasio da je dosadašnja saradnja s Kraljevinom Norveškom uspješna i izrazio nadu da će tako biti i u narednom periodu.

"Europski put BiH je svakako prioritet i svi trebamo dati doprinos da bi stvorili pregovore o članstvu u EU", rekao je Goganović. Dodao je da je "sigurnosna situacija u BiH stabilna i veliku zahvalnost tome dugujemo misiji EUFOR-a", te je izrazio očekivanje da će doći do produženja misije EUFOR-a. Imajući u vidu da je Ambasada Kraljevine Norveške kontakt ambasada NATO-a, Goganović je naglasio opredjeljenje za saradnju sa NATO alijansom kako je to i definisano Programom reformi.

Susret s ministrom odbrane Norveške
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Susret s ministrom odbrane Norveške

Zamjenik ministra Galić također je zahvalio Norveškoj za dosadašnju pomoć i izrazio očekivanja da će Norveška isto tako podržati punopravno članstvo u NATO-u i EU.

Ministar Gram je istakao da će Norveška nastaviti pomagati BiH i podržavati suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i njen multietnički karakter.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije