Članovi Predsjedništva BiH razgovarali sa ministrom odbrane Kraljevine Norveške

2
Radiosarajevo.ba
Članovi Predsjedništva BiH razgovarali sa ministrom odbrane Kraljevine Norveške
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Istaknuta važnost uloge ambasade Norveške

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su sa ministrom odbrane Kraljevine Norveške Bjornom Arildom Gramom (Bjørn Arild Gram) o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i saradnji dvije zemlje.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović zahvalio se na podršci Kraljevine Norveške Bosni i Hercegovini na njenom putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO.

Istaknuo je važnost uloge ambasade Norveške, koja je od januara 2023. godine kontakt ambasada Bosni i Hercegovini za saradnju sa NATO savezom i važan partner Bosne i Hercegovine.

Oglasili se iz Ambasade: SAD su s ponosom sponzorirale Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Oglasili se iz Ambasade: SAD su s ponosom sponzorirale Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Također, Norveška je pomogla osnivanje i funkcionisanje Centra za obuku za mirovne operacije (PSOTC), te dala podršku projektima rodne ravnopravnosti, prevenciji nasilja u ratnim sukobima, procesu vojnog deminiranja, te obavještajno-sigurnosnom sektoru i oblasti cyber sigurnosti.

Vlada Kraljevine Norveške bila je jedan od glavnih donatora za NATO povjerenički fond, osnovan u cilju zbrinjavanja prekobrojnog vojnog osoblja u BiH.

Bećirović je ukazao i na veliku važnost implementacije NATO inicijative izgradnje odbrambenih sposobnosti Bosne i Hercegovine, što je ujedno i konkretna podrška realizaciji Plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH, kao i doprinos cjelokupnoj sigurnosti i stabilnosti u zemlji.

Bećirović je poručio da se konkretnim mjerama mora zaustaviti destruktivna antidejtonska politika koja ugrožava mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini, kao i regiji.

Ministar odbrane Kraljevine Norveške Bjorn Arild Gram rekao je da Kraljevina Norveška podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. On je istakao da u oblasti odbrane Norveška daje podršku Bosni i Hercegovini na euroatlantskom putu i kroz Plan bilateralne odbrambene saradnje koji se potpisuje na godišnjem nivou.

Tokom razgovora konstatirano je da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške dobri i prijateljski, te da postoji spremnost za dodatno unapređenje ekonomske saradnje.

Sastanku su, osim člana Bećirovića, prisusustvovali i član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića Sifet Podžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije