Zukan Helez: "Ako Dodik izvede policiju na entitetsku granicu, to je rat! Molim Boga da to ne uradi"

9
Radiosarajevo.ba
Zukan Helez: "Ako Dodik izvede policiju na entitetsku granicu, to je rat! Molim Boga da to ne uradi"
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Zukan Helez

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez gostovao je u subotu na Face TV gdje je rekao da su narušeni odnosi BiH i Turske zbog jednog savjetnika u Predsjedništvu.

"Pokvarili smo odnose s Turskom. Jedan savjetnik je sporan u Predsjedništvu BiH koji radi protiv Turske. Nemojte samo da nas Silajdžić savjetuje. Napravio je dvije historijske greške, prva je potpisivanje Dejtona, a druga obaranje Aprilskog paketa", kazao je Helez.

Osvrnuo se i na prijetnje Milorada Dodika, predsjednika manjeg bh. entiteta, koji poziva na otcjepljenje RS.

Mozgalica: Šta je pogrešno na ovoj slici?

Mozgalica: Šta je pogrešno na ovoj slici?

"Zamislite, prije se RS borila da je ne ukinu, a sad se mi borimo da se RS ne otcijepi. Potpisati Dayton mogu samo najveći izdajnici BiH. Pitao sam njemačkog ambasadora da li će dati podršku Schmidtu da smijeni neke političare koji prizivaju rat. Kazali su da će izlobirati na Vladi Njemačke. Ako se umiješa Vučić, umiješat će se i druge države. Zato ne smije. Ne smiju intervenisati ni na Kosovu! Tamo ima druga jača sila! Ne obilazim svijet džaba. Upozorio sam sve naše prijatelje i dobio sam garancije da neće biti rata. Molim Boga da Dodik to ne uradi", rekao je Helez.

"Ukoliko se desi da Dodik izvede policiju na entitetske granice, brzo bismo uspostavili ustavno-pravni poredak na nivou BiH. To odgovorno tvrdim. DMD (Dodikova mreža dopisnika) služi samo kvazipolitičarima da dobijaju poene. Ne vjerujem ljudima koji su rat proveli u podrumima, a sad su kvazi patriote. Oni što klanjaju u manjem bh. entitetu, uslikaju se i vrate se u Federaciju! Ovdje je sve 'kvazi'! Zašto to slikate? Vjera je privatna stvar", istakao je Helez.

Kazao je da je najuspješnija njegova posjeta drugim državama bila posjeta State Departmentu.

Njemački medij: Dodik se želi "razdružiti" s Federacijom BiH

Njemački medij: Dodik se želi "razdružiti" s Federacijom BiH

"Ugovorili smo više vojnih, a manje političkih stvari. Mi smo mala država, ne možemo se sami odbraniti. Ukoliko nas napadne neka značajna sila, mi se ne možemo odbraniti. Amerika je bitna.

Znam čime raspolažemo. Bilo ko da naruši ustavno-pravni poredak BiH, pomoći će nam prijatelji - EU, Turska. U Pentagonu sam rekao da ako Dodik napravi granice - da je to rat. On nema hrabrosti ni moći da to uradi. Nezamislivo je da neko uzme pušku i dođe na entitetsku granicu. Logično da ćemo se braniti. Ja vam ponavljam, ja nisam čovjek koji se dopisuje. Ja sam čovjek koji će imati plan za to i to odgovorno tvrdim. To nije dobro ni za njega ni za RS! Dodik ne može rasformirati oružane snage", zaključio je ministar odbrane BiH Zukan Helez.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije