Ministar Zukan Helez u posjeti Bijeloj kući, State Departmentu i Pentagonu

6
Radiosarajevo.ba
Ministar Zukan Helez u posjeti Bijeloj kući, State Departmentu i Pentagonu
Foto: Ministarstvo odbrane BiH / Zukan Helez u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez nastavio je intenzivne aktivnosti u okviru službene posjete Washingtonu, SAD.

Drugog dana boravka, ministar odbrane Helez se u Bijeloj Kući sastao sa koordinatoricom Vijeća za nacionalnu sigurnost za odbrambenu politiku i kontrolu naoružanja Carom Abercrombie.
Ministar Helez je upoznao sagovornicu o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, aktuelnostima u odbrambenom resoru, te o negativnom ruskom uticaju na kolektivnu sigurnost BiH i šire.

"Ohrabrujuće je da RS na svojoj teritoriji organizira vojnu vježbu sa NATO snagama, ali je isto tako loša poruka da Predsjedništvo BiH nije dalo saglasnost za održavanje vježbe 'Immediate Response-23' na vojnom poligonu OS BiH na Manjači, u drugoj polovini maja ove godine. Također, obeshrabruje činjenica da Tužilaštvo BiH ne procesuira odgovorne za negiranje genocida u Srebrenici, što za posljedicu ima opću nesigurnost i odlazak mladih iz zemlje", naglasio je ministar Helez.

Kongres SAD: Izabran novi lider koji će voditi Klub za BiH

Kongres SAD: Izabran novi lider koji će voditi Klub za BiH

Koordinatorica Vijeća za nacionalnu sigurnost Cara Abercrombie naglasila je čvrstu opredijeljenost Vlade SAD na pružanju podrške BiH na putu ka EU i NATO. "Pomoći ćemo sve reformske procese u MO i OS BiH i pozdravljamo usaglašeni prijedlog strukture novog generalskog kora. Pentagonu ću proslijediti na razmatranje inicijativu da se u BiH poveća prisutnost američkih snaga", naglasila je.

Istoga dana, ministar Helez se u State Departmentu susreo s glavnim zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Stanom Brownom, sa kojim je razmijenio mišljenje o trenutnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i blokadama pojedinih članova kolektivnog šefa države našeg puta ka euroatlantskim integracijama. Istakao je zabrinutost da se u bh. entitetu RS pokušava uvesti ruski tip vladavine, te gašenje slobodnih i nezavisnih medija.

Brown je pozitivno ocijenio realizirani projekat "Sarajevo bez mina" i zatražio je podršku za novi projekat pod nazivom "Mostar bez mina" koji kandiduje Fondacija Marshal Legacy Institute.

Ministar Zukan Helez na sastanku MMF-a u Washingtonu

Ministar Zukan Helez na sastanku MMF-a u Washingtonu

"Vlada SAD spremna je podržati jačanje državnih institucija BiH, prvenstveno OS BiH kroz nove projekte za njihovo opremanje, koji će uskoro od strane Kongresa biti razmatrani. I dalje ćemo podržavati proces rješavanja viškova naoružanja i minsko eksplozivnih sredstava", rekao je Brown.

Ministar odbrane BiH je na kraju dana imao izuzetno korisnu posjetu Pentagonu i susret sa Colin Kahl, podsekretarom Ministarstva odbrane za politiku SAD-a, najviše rangirani zvaničnik američke administracije sa kojim se ministar Helez sastao.

Ministar Helez je i dr. Kahl-a upoznao sa aktuelnom situacijom u BiH, koja je bitno uslovljena uticajem ruske agresije na Ukrajinu.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez održao niz sastanaka u prvom danu posjete SAD

Ministar odbrane BiH Zukan Helez održao niz sastanaka u prvom danu posjete SAD

Gospodin Kahl je istakao čvrstu opredijeljenost Vlade SAD na podršci očuvanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i jedinstvenosti Bosne i Hercegovine, naglasivši da je čitavu svoju karijeru posvetio pitanjima sigurnosti na Balkanu, pa samim tim i Bosni i Hercegovine.

Pozivajući se na izjavu predsjednika Bidena da budućnost i stabilnost Balkana zavise od NATO-a, Kahl je naglasio: "Vlada SAD i Pentagon nastavljaju da razmatraju sve opcije u vezi pojačane podrške BiH, posebno provođenju reformi u oblasti pravosuđa i vladavine prava. Naše opredjeljenje je da intenziviramo podršku i proširimo nivo saradnje između BiH i NATO I tražit ćemo od evropskih partnera da pojačaju vojno prisustvo u misiji ALTEA."

Ministar Helez se iskrenuo zahvalio na podršci koju Vlada SAD-a nesebično pruža našoj zemlji riječima: "Raduje me činjenica da su naši američki partneri i prijatelji opredijeljeni još više i jače podržati Bosnu i Hercegovinu na putu ka euroatlanskim integracijama i da su dogovoreni novi modaliteti proširenja saradnje u oblasti odbrane."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije