Ministar odbrane Zukan Helez posjetio reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH

5
Radiosarajevo.ba
Ministar odbrane Zukan Helez posjetio reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH
Foto: Ministar odbrane BiH / Zukan Helez u posjeti reisu-l-ulemi IZ BiH

Ministar odbrane BiH Zukan Helez, sa saradnicima, i u pratnji vojnog muftije Hadisa ef. Pašalića, posjetio je 14. marta 2023. godine reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Njegovu eminenciju Husein ef. Kavazovića.

Ministar Helez je zahvalio reisu-l-ulemi Kavazoviću na prilici za sastanak i informirao ga o trenutnim aktivnostima u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. On se posebno osvrnuo na skoro usvajanje budžeta institucija BiH, čijom implementacijom će doći do poboljšanja ukupnih uslova života i rada pripadnika OS BiH.

Također, razgovaralo se i o aktivnostima MO i OS BiH vezanim za modalitete saradnje i približavanja NATO integracijama, gdje je posebno naglašen uspjeh deklarisane jedinice OS BiH – Bataljonske borbene grupe lake pješadije, koja je u septembru 2022. godine u procesu ocjenjivanja po NATO standardima ocijenjena najvišom ocjenom "odličan" te na taj način proglašena spremnom da bude dio bazena snaga NATO-a koje mogu biti pozvane i upućene u operacije podrške miru bilo gdje u svijetu.

Željko Komšić u New Yorku: 'Mnogo je više onih koji će braniti BiH od onih koji žele da je unište'

Željko Komšić u New Yorku: 'Mnogo je više onih koji će braniti BiH od onih koji žele da je unište'

Na sastanku je bilo govora i o posvećenosti NATO saveza Bosni i Hercegovini, kojoj je na samitu u Madridu polovinom prošle godine obećan značajan paket pomoći za jačanje odbrambenih kapaciteta (Defence Capacity Building) vrijedan preko 100 miliona konvertibilnih maraka, prvenstveno namijenjen za opremanje naših deklarisanih jedinica.

Jedna od tema razgovora bio je Sporazum Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sa državom Bosnom i Hercegovinom, gdje je ministar Helez, u funkciji i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i državnog ministra odbrane, iskazao punu podršku konačnom rješavanju ovog pitanja, naglašavajući potrebu i značaj potpisivanja istog u što skorijem periodu.

Posjeta komandantice NATO Štaba Sarajevo Ministarstvu odbrane: Ovo su bile teme razgovora

Posjeta komandantice NATO Štaba Sarajevo Ministarstvu odbrane: Ovo su bile teme razgovora

Raisu-l-ulema Kavazović čestitao je ministru Helezu imenovanje na poziciju ministra odbrane BiH, poželivši mu uspjeh u radu i vođenju ovog važnog resora za državu Bosnu i Hercegovinu.

On je istakao da je za Islamsku zajednicu BiH od izuzetne važnosti napredak naše zemlje na putu euroatlantskih integracija, kao i mir, sigurnost i ekonomska održivost Bosne i Hercegovine u kojoj će se generacije mladih ljudi osjećati sigurno i graditi prosperitetnu budućnost.
Njegova eminencija Kavazović iskazao je punu podršku radu bh. institucija odbrane, te kazao kako je i pitanje Sporazuma između IZ-e BiH i države BiH prvenstveno pravno pitanje, i kao takvo treba biti rješavano, a nikako ga ne treba tretirati kao političko pitanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije