Zukan Helez poslao poruku: "Gospodo, kvazi patrioti neka vas bude sram i stid"

12
Radiosarajevo.ba
Zukan Helez poslao poruku: "Gospodo, kvazi patrioti neka vas bude sram i stid"
Foto: Arhiv / Radiosarajevo.ba / Zukan Helez komentirao gradnju Muzeja HVO-a

Proteklih dana pojavila se vijest da je Ministarstvo odbrane BiH na Heliodromu, u zgradi bivšeg logora za Bošnjake, počelo uređivati Muzej Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Ovo je izazvalo oštre reakcije javnosti.

Povodom toga, na društvenim mrežama danas se oglasio i državni ministar odbrane Zukan Helez.

Potvrđena optužnica protiv Vasvije Vidović

Potvrđena optužnica protiv Vasvije Vidović

Helezovu poruku objavljujemo u cijelosti:

"Promjena vlasti u svakom demokratskom društvu je sasvim normalan proces koji se implementira nakon izbora. Očito da to ne važi za Bosnu i Hercegovinu. Znajući sa kim imamo posla kada su u pitanju oni koji vladaju 30 godina u BiH i sad trebaju u opoziciju, očekivao sam jako prljavu borbu u što smo se već uvjerili kroz kupovinu poslanika, delegata, raznih preletača, pritisaka, ucjena i prijetnji. Međutim, ovo što ovih dana pokušavaju da meni imputiraju i podmetnu prelazi svaku mjeru zdravog razuma.

Pokušavaju preko nekih udruženja i niskotiražnih portala da kažu kako sam ja instalirao muzej HVO-a na Heliodromu u Mostaru, a ustvari istina je sljedeća: 2019. godine Odluku o formiranju muzeja prve pješačke gardijske pukovnije Oružanih snaga BIH u kasarni Stanislav Baja Kraljević u Mostaru, drugog pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH u kasarni Rajlovac u Sarajevu, Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH u kasarni Kozara u Banja Luci donosi tadašnja ministrica odbrane Marina Pendeš.

Promjena vlasti u svakom demokratskom društvu je sasvim normalan proces koji se implementira nakon izbora. Očito da to...

Posted by Zukan Helez on Sunday, March 5, 2023

U toj odluci član 2 tačno locira muzej HVO-a u kasarni Stanislav Baja Kraljević u Mostaru. Znači, odluka je donesena skoro pet godina prije mog dolaska na čelo Ministarstva odbrane BiH.

U aprilu 2022. godine, ministar Sifet Podžić potpisuje Memorandum o razumijevanju i saradnji između Ministarstva odbrane i Udruženja nosilaca ratnih odlikovanja HVO-a i predsjednika tog udruženja Lazara Martinović. Tim memorandumom omogućeno je doniranje sredstava tog udruženja za opremanje Muzeja HVO-a u Mostaru. Ovo se sve dešava skoro godinu dana prije mog dolaska u ministarstvo.

Kao što se vidi iz priloženog, Muzej HVO-a u Mostaru i njegovu lokaciju, opremanje i finansiranje jasno su definisali ministri prije mene, davno prije mog dolaska na čelo ovog ministarstva; 2019. godine kad je Marina Pendeš potpisala tu Odluku u koaliciji su čvrsto bili SDA i HDZ, a 2022. godine kada je potpisan Memorandum o razumijevanju u koaliciji su bili SDA-DF i HDZ. Naravno, portali i udruženja koji danas pišu o tome tad su nijemo zašutjeli, jer su "njihovi" to potpisivali. U svemu tome raduje me da su to lokalni i niskotiražni portali.

Ono što je primjetno odlaskom "njihovog" čovjeka (4+4) sa čela OSA-e ti kvazi portali koji godinama crpe budžetski novac ostaju obezglavljeni zbog nedostatka informacija koje im je dotični dostavljao. Formiranjem nove Vlade FBIH i kantonalnih vlada ostaju bez sigurnih izvora finansiranja iz budžeta. Na kraju želim da im poručim da od njih svašta očekujem, pa i ono što nije svojstveno ljudskom rodu, ali budite sigurni na svaku vašu lažu moj odgovor će biti gole činjenice, argumenti i istina.

P.S. Da im u borbi za vlast ništa nije sveto, pokazuje i ovaj primjer kada žrtve Heliodroma i ljude koji su prošli najveće torture i mučenja koriste u borbi za fotelje, beneficije i ostanak na vlasti. U tom logoru su strašno zlostavljani i mnogi članovi moje šire porodice (Pilavi, Bektaši, Bećirovići), a neke od njih nikada nismo ni pronašli. Gospodo, kvazi patrioti neka vas bude sram i stid."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije