Susret ministra Heleza i Schmidta: 'Prioritet je poboljšati materijalni status Oružanih snaga BiH'

1
Radiosarajevo.ba
Susret ministra Heleza i Schmidta: 'Prioritet je poboljšati materijalni status Oružanih snaga BiH'
Foto: Ministarstvo odbrane BiH / Zukan Helez i Christian Schmidt

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez primio je u službenu posjetu visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Christiana Schmidta, u četvrtak 16. ožujka 2023. godine u Sarajevu.

Sagovornici su razgovarali o aktualnoj sigurnosno-političkoj situaciju u Europi, te glavnim aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Ministar Helez je istaknuo da su euroatlantske integracije u vrhu prioriteta vanjske i sigurnosne politike BiH, te da će institucije odbrane u svojoj sferi sve učiniti da se opravda kandidatski status BiH za pridruživanje Europskoj uniji.

Danas hitna sjednica Predstavničkog doma PS BiH: Samo jedna tačka na dnevnom redu

Danas hitna sjednica Predstavničkog doma PS BiH: Samo jedna tačka na dnevnom redu

"Sigurnosna situacija u regiji odražava se i na BiH, a ekonomske i energetske implikacije rata u Ukrajini sve su vidljivije," rekao je ministar Helez. "U vrhu mojih prioriteta je osiguranje boljeg materijalnog statusa pripadnika OS BiH, ali i svih uposlenih u MO BiH. Povećanim proračunom za ovu godinu, donekle se mogu ublažiti posljedice inflacije, iako će nam i dalje nedostajati sredstava za planiranu modernizaciju," poručio je ministar Helez.

Visoki predstavnik Schmidt je čestitao ministru Helezu na imenovanju i poželio mu uspjeh u obavljanju mandata. "Bosna i Hercegovina je jasno definirala svoje vanjskopolitičke ciljeve, koji su u isključivoj nadležnosti države. Odluke koje su s tim u vezi donesene na državnoj razini trebaju se poštovati," rekao je visoki predstavnik. "Međunarodna zajednica poziva političke vođe u BiH da se usredotoče na pozitivne aktivnosti i zajednički rade na postizanju napretka BiH," zaključio je Christian Schmidt.

Sastanku su nazočili i pomoćnik ministra obrane BiH za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, šef Kabineta ministra obrane BiH Salko Beba, zamjenik šefa Kabineta visokog predstavnika pukovnik Klaus Ingo Gnoyke i šef Političkog ureda OHR-a Tobias Privitelli, sa saradnicima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije