Zabrinjavajuće stanje u Oružanim snagama BiH: Nedostaje vojnika, hrane, uniformi, opreme...

5
L. Memčić
Zabrinjavajuće stanje u Oružanim snagama BiH: Nedostaje vojnika, hrane, uniformi, opreme...
Foto: OS BiH / Oružane snage BiH

Kadrovska nepomunjenost, nedostatak materijalnih sredstava za boravak profesionalnih vojnih lica i sveukupno loši uslovi, samo su neki od pokazatelja zabrinjavajućeg stanja u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OS BiH).

Na primjer, OS BiH nedostaje 1.215 profesionalnih vojnih osoba (časnika 222, potčasnika 178 i vojnika 815). 

Navodi to parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, koji je tokom 2022. godine boravio u kasarnama OSBiH te je izvještaj o svom radu podnio Parlamentarnoj skupštini BiH ove godine. U izvještaju navodi da je cilj ovih kontrola bio utvrditi stanje na terenu poslije ukidanja zabrana uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Fantastičan trik: Evo kako da balkonsko cvijeće izgleda bujno i raskošno sve do kasne jeseni

Fantastičan trik: Evo kako da balkonsko cvijeće izgleda bujno i raskošno sve do kasne jeseni

Kasarna "Butile" Sarajevo - pojava fekalija

U sklopu kasarne "Butile" nalaze se Glavna logistička baza - Komanda logistike, Komande za podršku Oružanih snaga BiH.

U maju 2022. godine, prema izvještaju, popunjenost jedinice iznosila je 87.30 posto. Nedostaje 10 oficira, 12 podoficira, osam vojnika te 23 civilna lica.

"Posebno je izražen problem s popunjavanjem mjesta za rukovaoce klase 3 i 4, zatim oficira za održavanje i infrastrukturu te problemi s OR5 i OFO-OF1 tehničke, intendantske i saobraćajne službe", navedeno je u izvještaju.

Vijeće ministara usvojilo izmjene koje će poboljšati stanje u Oružanim snagama: Evo o čemu se radi

Vijeće ministara usvojilo izmjene koje će poboljšati stanje u Oružanim snagama: Evo o čemu se radi

Kao teškoće koje su evidentirane na ovoj lokaciji navedene su, između ostalog:

  • odvodni kanali na lokaciji Butile pri čemu se evidentira pojava fekalija od vremena izgradnje autoputa,
  • nepostojanje posebne lične formacije za strateška i perspektivna skladišta,
  • nedostatak ljudstva.

Ono što je pohvalno, navodi da je sigurnost na lokaciji, unatoč teškoćama, na visokom nivou. Također, svi procesi operacija i obuka se profesionalno izvršavaju.

Kasarna "Rajlovac" Sarajevo - zastarjeli helikopteri

Ono što je zabilježeno u ovoj kasarni je da su trenutno upražnjena čak 182 formacijska mjesta, od čega je 101 oficir, 48 podoficira i 15 civilnih lica.

Kao problem je izdvojen i nizak stepen operativnosti helikoptera svih platformi, kašnjenje u realizaciji plana nabavki, kalendarska i tehnološka zastarjelost helikoptera.

Javljaju se i problemi s nabavkom i remontom za helikoptere UH-1H te zastarjelost materijalno-tehničkih sredstava.

Vojna vježba, Oružane snage BiH
Foto: MO BiH: Vojna vježba, Oružane snage BiH

Kasarne u Travniku i Pazariću - nedostatak hrane i opreme

Povjerenik je kasarne OSBiH u Travniku i Pazariću, u sklopu koji su Komanda za obuku i doktrinu, Centar za osnovnu obuku i Komande za podršku, posjetio u martu i novembru 2022. godine te zabilježio da je nepopunjeno 150 mjesta.

"Vojni povjerenik konstantira da je nivo nepopunjenih formacijskih mjesta zabrinjavajući, pri čemu je ovaj broj od posjete, koja je realizirana u maju 2022. godine, u opadanju.

Oružane snage BiH: Organizovan transport humanitarne pomoći žrtvama zemljotresa u Turskoj

Oružane snage BiH: Organizovan transport humanitarne pomoći žrtvama zemljotresa u Turskoj

Tako kada se uporede brojevi, nepopunjenost je sa 116 mjesta povećana na 150. Evidentan je i pad broja žena u oficirskim i podoficirskim činovima, dok je taj broj povećan u kategoriji vojnika i civilnih lica na radu u OSBiH", istaknuto je u izvještaju.

Nedovoljno ulaganje u unapređenje infrastrukture, nedovoljni resursi u pogledu hrane, uniformi, kancelarijskog materijala... samo su od nekih nedostataka koje su navedene u izvještaju.

Stare uniforme

Problem s nedostakom uniformi u Oružanim snagama javio se nakon što su Sjedinjene Američke Države zaustavile dugogodišnje donacije.

Edin Subašić: Bosanska vojska zrela je za novu reformu!

Edin Subašić: Bosanska vojska zrela je za novu reformu!

Vlada SAD je proteklih godina osiguravala potrebne količine odora kroz program "Financiranje stranih prijateljskih vojski" (FMF/FMS). Osigurali i korištenje autorskih prava na dizajn (boje i oblik "šara"), pa su vojnici u BiH nosili iste ili slične uniforme kao i dio američkih vojnika. BiH je ostatak kupovala.

Problem je nastao nakon što je američka vojska izbacila iz upotrebe tako dizajnirane uniforme.

Vlasti u BiH imale su dvije mogućnosti. Promijeniti vlastiti dizajn i zamoliti SAD da im osigura autorska prava na novi dizajn i donira dio uniformi što ovisi o dobroj volji te zemlje.

Druga mogućnost je da BiH zadrži postojeći ili napravi svoj novi dizajn i iz budžeta kupi odjeću za vojnike.

Objavljena godišnja rang-lista najmoćnijih armija na svijetu: Evo gdje je Bosna i Hercegovina

Objavljena godišnja rang-lista najmoćnijih armija na svijetu: Evo gdje je Bosna i Hercegovina

Ministarstvo odbrane BiH je zatražilo da se u budžetu za prošlu godinu za Oružane snage osigura dodatnih 200 miliona eura za modernizaciju, pored oko 150 miliona eura za plate, hranu i gorivo.

Prijedlog je u Predsjedništvu BiH odbio biši član Milorad Dodik koji se godinama protivi povećanju budžeta za Oružane snage.

Raspisan konkurs i nove zakonske olakšice

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine će u petak, 17. marta 2023. godine, objaviti oglas za prijem 440 djevojaka i mladića u profesionalnu vojnu službu u Oružane snage BiH.

Radi se o formacijskim mjestima u Oružanim snagama BiH koja se popunjavaju kandidatima iz reda sva tri naroda u BiH, kao i iz reda ostalih.

Više detalja o konkursu možete pročitati OVDJE.

Oružane snage - Vježba na poligonu Manjača
Foto: Ministarstvo odbrane BiH: Oružane snage - Vježba na poligonu Manjača

Vijeće ministara BiH utvrdilo je krajem februara Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u OS BiH, kojim se olakšava prijem u službu, pojednostavljuju procesi upravljanja karijerom profesionalnih vojnih osoba i na taj način pomaže bolja kadrovska popunjenost.

Izmjene i dopune ovoga zakona fokusirane su na redefiniranje pojma obuke za prijem u službu, omogućavanje trajanja javnog oglasa za prijem vojnika u OS BiH tokom cijele godine, kao i na pomjeranje starosne granice vojnika i potčasnika u postupku prijema u čin potčasnika ili časnika do navršenih 40 godina života u trenutku potpisivanja ugovora.  

Ministarstvo odbrane dostavit će Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u OS BiH Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po skraćenoj  proceduri usvajanja.  

Oružane snage BiH formirane su 2005. godine spajanjem Vojske Federacije BiH, koju su činile Armija BiH i Hrvatsko vijeće obrane, sa Vojskom RS.

Njihovom formiranju prethodila je reforma odbrane u BiH koja je provedena 2004. godine. Tada su ukinuta entitetska ministarstva odbrane i entitetske vojske (Vojska RS i Vojska FBiH).

Više od 400.000 vojnika u tri vojske, za kratko vrijeme je raspušteno i formirana je profesionalna vojska od oko 10.000 vojnika koliko ih je približno i danas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije