Vijeće ministara usvojilo izmjene koje će poboljšati stanje u Oružanim snagama: Evo o čemu se radi

0
Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara usvojilo izmjene koje će poboljšati stanje u Oružanim snagama: Evo o čemu se radi
Foto: Vijeće ministara BiH / Sjednica Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OS BiH), kojim se olakšava prijem u službu, pojednostavljuju procesi upravljanja karijerom profesionalnih vojnih osoba i na taj način pomaže bolja kadrovska popunjenost.

Izmjene i dopune ovoga zakona fokusirane su na redefiniranje pojma obuke za prijem u službu, omogućavanje trajanja javnog oglasa za prijem vojnika u OS BiH tokom cijele godine, kao i na pomjeranje starosne granice vojnika i potčasnika u postupku prijema u čin potčasnika ili časnika do navršenih 40 godina života u trenutku potpisivanja ugovora.  

Predloženim izmjenama želi se osigurati veći interes mladih osoba zа prijem u kategoriju vojnika iz civilstva, zbog mogućnosti duže karijere i napredovanja. 

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Na ovaj bi se način osigurao kontinuitet operativne sposobnosti, te pravodobno i potpuno izvršenje misije Oružanih snaga sukladno Zakonu о obrani BiH, tim prije što OS BiH nedostaje 1.215 profesionalnih vojnih osoba (časnika 222, potčasnika 178 i vojnika 815). 

Ministarstvo odbrane dostavit će Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u OS BiH Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po skraćenoj  proceduri usvajanja.  

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine dalo je potporu aktivnostima Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine koje je naložilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u vezi sa slanjem pripadnika Oružanih snaga BiH u humanu misiju u Republiku Tursku, gdje su pomagali na ublažavanju tragičnih posljedica razornih potresa.

Ministarstvo financija i trezora će na temelju financijskog zahtjeva Ministarstva odbrane pripremiti i Vijeću ministara BiH dostaviti Prijedlog odluke o odobravanju sredstava tekuće budžetske rezerve sukladno postupanju po zaključku 6. izvanredne sjednice Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije