Zukan Helez otišao na zasijedanje MMF-a bez imenovanja Predsjedništva BiH: Imali krupne zamjerke

8
Radiosarajevo.ba
Zukan Helez otišao na zasijedanje MMF-a bez imenovanja Predsjedništva BiH: Imali krupne zamjerke
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Zukan Helez

Iz kabineta Željka Komšića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za Radiosarajevo.ba potvrđeno je da je Zukan Helez, ministar odbrane BiH, otišao na zasjedanje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a da pritom nije imenovan kao guverner pri međunarodnim finansijskim organizacija.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije prihvatilo prijedlog Vijeća ministara o imenovanju guvernera pri međunarodnim finansijskim organizacijama, izjavila je i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović za medije iz RS. 

"Zato je nedopustivo to što je ministar Zukan Helez bez imenovanja otišao na zasjedanje Međunarodnog monetarnog fonda, jer je riječ o najgrubljem kršenju formalnih procedura", istakla je Cvijanović. 

Naša tema | Kada ćemo imati jednake porodiljske naknade na nivou cijele FBiH?

Naša tema | Kada ćemo imati jednake porodiljske naknade na nivou cijele FBiH?

Ona je u izjavi za medije navela da je izjašnjavanje o prijedlogu Vijeća ministara odgođeno zbog toga što je Predsjedništvo imalo krupne zamjerke na kompetencije i raspored kandidata za tako važne finansijske institucije, uključujući upravo ministra Heleza. 

"U svakoj ozbiljnoj zemlji ovakvo proizvoljno i protivpravno djelovanje za sobom bi povlačilo odgovarajuće sankcije. Nažalost, u BiH to nije slučaj, zbog čega je postalo normalno da svaki činovnik, od ambasadora do ministra, ignoriše stavove institucije koja mu je nadređena", naglasila je Željka Cvijanović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije