Zoran Tegeltija razgovarao sa savjetnicom predsjednika Francuske

0
Radiosarajevo.ba
Zoran Tegeltija razgovarao sa savjetnicom predsjednika Francuske
Foto: Vijeće ministara BiH / Sastanak Tegeltija sa savjetnicom predsjednika Francuske

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa savjetnicom za vanjske poslove predsjednika Republike Francuske Izabele Dumont.

Ovom prilikom, predsjedavajući Tegeltija je istakao da su odnosi dvije zemlje vrlo dobri i bez otvorenih pitanja, te je pohvalio kulturnu saradnju dvije zemlje izrazivši žaljenje što ekonomski odnosi nisu u srazmjeri niti sa snagom francuske privrede, niti sa privrednim potencijalima i resursima BiH.

Predsjedavajući Tegeltija je naglasio da postoji značajan prostor za unapređenje ekonomskih odnosa, te da postoji velik interes firmi iz BiH za poslovanje sa francuskim kompanijama.

Tokom sastanka, predsjedavajući Tegeltija upoznao je savjetnicu Dumont sa reformskim procesima i evropskim putem Bosne i Hercegovine, istakavši da je članstvo u Evropskoj uniji prioritetni vanjskopolitički cilj naše zemlje, te dodao da treba realno vrednovati postignute rezultate na tom putu.

Skrenuo je pažnju da podizanje kriterija za status kandidata za članstvo u EU ne doprinosi i ne pomaže BiH na tom putu.

Predsjedavajući Tegeltija je istakao da BiH vrlo uporno radi na ispunjavanju uslova za dobijanje kandidatskog statusa i izrazio je očekivanje da će te napore Evropska unija prepoznati i da će BiH u 2021. dobiti status kandidata.(kraj)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije