Tegeltija: Kandidatski status za BiH do kraja godine bi bio motivacijski impuls

0
Radiosarajevo.ba
Tegeltija: Kandidatski status za BiH do kraja godine bi bio motivacijski impuls
Foto: Nezavisne novine / Zoran Tegeltija nakon razgovora

Dodjeljivanje statusa kandidata za članstvo BiH bi bila dobra poruka i motivacijski impuls za građane BiH da EU ima ozbiljne namjere u vezi sa nastavkom procesa pridruživanja, rekao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, nakon razgovora s Oliverom Varheljijem, komesarom za proširenje Evropske komisije.

Tegeltija je naglasio da BiH treba pozitivna vijest koja će doći od EU, a da bi to mogao biti kandidatski status do kraja ove godine, pišu Nezavisne novine.

"U razgovoru sa svim predstavnicima EU jasno je da BiH radi na tome i da je veoma blizu da dobije kandidatski status, svjesni da smo najveći dio tih stvari koje su bile dogovorene u prethodnom periodu završili i da smo u fazi implementacije", rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare u Briselu.

"Nezavisne novine" su od diplomatskih izvora bliskih EU, međutim, dobili informaciju da je stav Komisije i većine zemalja članica EU da ne treba očekivati značajnije popuštanje kriterijuma, i da su pitanja poput izbornog zakonodavstva, zakona o javnim nabavkama i reforme pravosuđa, i dalje teme za koje BiH mora demonstrirati praktičnu posvećenost u rješavanju.

Naglašeno je da EU insistira na 14 prioriteta, odnosno preporuka u Mišljenju o kandidaturi BiH, koje je objavljeno prije dvije godine. To, međutim, kako je rečeno, ne znači da EU neće biti fleksibilna u pružanju tehničke i svake druge pomoći, te je naglašeno da je važno da BiH demonstrira da može savladati postojeće političke podjele u zemlji i raditi ka stvaranju kompromisa.

Tegeltija je, u sklopu posjete Briselu, s Varheljijem i drugim evropskim zvaničnicima razgovarao o bh. putu ka EU, aktuelnoj političkoj situaciji, a u centru pažnje bila je pandemija kovid-19 i pomoć koju EU treba da pruži BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije