Pandemija / Iz EU stiglo pojašnjenje: Evo ko će moći preko granice

19. 05. 2021. u 14:24:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Nakon što je objavljeno da će Europska unija otvoriti granice svim putnicima koji su primili obje doze vakcine, stiglo je novo pojašnjenje.

Prema odluci koju su danas donijeli ambasadori EU, granice Evropske unije bi trebale biti otvorene za putnike koji su primili obje doze vakcine protiv koronavirusa, ali samo onih vakcina koje su odobrene u Evropskoj uniji.

Važno je napomenuti da su u Evropskoj uniji odobrene vakcine Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson. Ruska i kineske vakcine nisu odobrene u EU.

Osim toga, Evropska unija će napraviti listu zemalja u kojima je povoljna epidemiološka situacija na koje će se ova pravila odnositi.

Ambasadori u Vijeću EU složili su se danas da ažuriraju pristup putovanjima izvan EU-a.

“Vijeće EU je sada preporučilo državama članicama da ublaže neka od trenutnih ograničenja, posebno za one koji su vakcinisani vakcinama koje je odobrila EU. Vijeće bi također trebalo uskoro proširiti popis zemalja koje nisu članice EU-a u kojima je dobra epidemiološka situacija iz kojih je putovanje dopušteno na osnovu novih danas dogovorenih kriterija”, rekao je Christian Wigand, jedan od portparola Evropske unije.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)