Premijeri se dogovorili: Otvaraju se bh. granice za strance

Radiosarajevo.ba
Premijeri se dogovorili: Otvaraju se bh. granice za strance
FOTO: Fena / Fadil Novalić, Zoran Tegeltija, Radovan Višković

Nakon sastanka predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltije, premijera Federacije BiH Fadila Novalić i predsjednik Vlade RS Radovana Višković saopćeno je novinarima da su govorili o otvaranju granica naše zemlje, te o oporavku ekonomije.

"Predložit ćemo da granice BiH budu otvorene za sve strane državljane koji do sada ne mogu ući u BiH. Moći će ući ako imaju negativan test ne stariji od 48 sati. 

Razgovarali smo da prvo entiteti donesu ovakve odluke, a nakon toga i na Vijeću ministara BiH", kazao je Tegeltija.

On je kazao da je suština njihovih pitanja i razgovora bilo da se potrebno pokrenuti novi investicioni ciklus i kako pomoći privredi.

Višković ističe da se mora raditi i živjeti, a COVID i koronavirus su sa nama, te je dodao da se moramo ponašati tako da naučimo živjeti u ovim uslovima.

"I ja i kolega Novalić smo imali tu sreću da smo prošli manje više dobro. Dok smo ležali bolesni čuli smo se i dogovarali neke stvari. Hoću da kažem, da imamo izuzetno korektnu saradnju, te da naša resorna ministarstva imaju svakodnevnu saradnju.

Potrebno je uskladiti mjere koje poduzima i jedan i drugi entitet. Zašto bi mi kao entiteti kandidovali neke projekte, kada imamo neke zajedničke projekte, takav jedan je koridor 5c. Želimo da izađemo zajedno prema investitorima, te računamo da ćemo na taj način lakše doći do finansijskih sredstva za realizaciju projekata", kazao je Višković.

Usvojit ćemo i na jednoj i na drugoj vladi da usvojim naš zahtjev prema MMF-u jer računamo da finansijska sredstva i potencijal koji imamo u BiH moramo sačuvati za privredu, a budžeta od stranih investicija.

Usaglašeno je sa predsjedavajućim Vijeća minsitara da ako ima potrebe da razgovaramo u ovakvom sastavu kao što smo danas, pa da sutra i ambasadoru Sattleru saopćimo koji su to prioriteti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije