Vijeće ministara: Određeno ko će potpisivati ugovore o javnim nabavkama iz EU

Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara: Određeno ko će potpisivati ugovore o javnim nabavkama iz EU
Fena / Vijeće ministara BiH

Vijeće ministara BiH danas je, na 26. vanrednoj telefonskoj sjednici, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH usvojilo Informaciju o identifikaciji nadležne institucije i kontakt-lica za potpisivanje okvirnih ugovora u sklopu Sporazuma o zajedničkoj nabavci zdravstvenih protivmjera.

Ministarstvo civilnih poslova BiH identifikovano je kao nadležna institucija za zaključivanje okvirnih ugovora u sklopu Sporazuma o zajedničkoj nabavci zdravstvenih protivmjera, kojim se omogućava Bosni i Hercegovini učešće u EU javnim nabavkama lijekova i medicinskih sredstava za sprečavanje širenja pandemije COVID-19.

Ministarka civilnih poslova BiH ovlaštena je da u ime Bosne i Hercegovine, a na osnovu iskazanih potreba RS-a, FBiH i Brčko Distrikta, izvrši potpisivanje okvirnih ugovora u sklopu Sporazuma o zajedničkoj nabavci zdravstvenih protivmjera.

Ako jedan od entiteta ili Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine ne iskaže zainteresovanost za određenu nabavku u sklopu Sporazuma o zajedničkoj nabavci zdravstvenih protivmjera, ministarka civilnih poslova će, u ime Bosne i Hercegovine, potpisati okvirni ugovor koji će se odnositi na entitet, odnosno Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine, koji je iskazao zainteresovanost.

Obaveze plaćanja nabavljenih zdravstvenih protivmjera, proistekle iz potpisanih okvirnih ugovora, snosiće institucije entiteta, odnosno Brčko Distrikta BiH, koji je iskazao zainteresovanost za određenu nabavku u sklopu Sporazuma o zajedničkoj nabavci zdravstvenih protivmjera, o čemu će ministarka civilnih poslova zaključiti sporazum o međusobnim pravima i obavezama između Ministarstva civilnih poslova BiH i nadležnih institucija entiteta i Brčko Distrikta BiH.

Ministarstvo civilnih poslova BiH zaduženo je da pripremi prijedlog odluke o odobravanju sredstava tekuće rezerve Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH radi obezbjeđenja potrebnih sredstava na ime troškova skladištenja, špedicije i transporta proisteklih iz okvirnih ugovora u sklopu Sporazuma o zajedničkoj nabavci zdravstvenih protivmjera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije