Vijeće ministara bez odluke o proglašenju 11. jula Danom žalosti, evo zašto

Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara bez odluke o proglašenju 11. jula Danom žalosti, evo zašto
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Sjednica VIjeća ministara BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije donijelo odluku o proglašenju 11. jula 2020. godine danom žalosti u Bosni i Hercegovini.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, koje je uputilo ovu tačku dnevnog reda, saopćeno je da ni ova tačka nije razmatrana zbog odluke predstavnika HDZ BiH da ne podrži cjelokupan predloženi dnevni red jučerašnje zakazane sjednice.

"U nastojanju da se nastavi kontinuitet primjerenog odavanja pijeteta žrtvama i porodicama stradalih u genocidu u Srebrenici na području cijele teritorije Bosne i Hercegovine, što je bila praksa proteklih godina, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković uputila je zahtjev za sazivanje vanredne telefonske sjednice Vijeća ministara sa samo jednom tačkom dnevnog reda, vezano za donošenje Odluke o proglašenju 11. jula 2020. godine Danom žalosti u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koji je jedini nadležan za sazivanje i redovnih i vanrednih sjednica Vijeća ministara, nije bio u datim okolnostima saglasan da donese potrebnu odluku kojom bi se održala telefonska sjednica i glasalo o predloženoj tački dnevnog reda", naveli su iz MVP BiH.

U očekivanju donošenja Odluke Vijeća ministara, što je bila redovna praksa proteklih godina, MVP BiH je uputio instrukciju svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima i misijama BiH u svijetu da dostojanstveno obilježe 11. juli 2020. godine spuštanjem zastava na pola koplja, te upoznaju zemlje prijema o razlozima za isto, u cilju promicanja toliko potrebne borbe za istinu i pravdu u Bosni i Hercegovini ali i cijelom svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije