Zoran Milanović: 'U planinama Bosne i Hercegovine hrvatski vojnici ginuli su do zadnjeg dana'

27
Radiosarajevo.ba
Zoran Milanović: 'U planinama Bosne i Hercegovine hrvatski vojnici ginuli su do zadnjeg dana'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Zoran Milanović na Kupresu

U Karlovcu je u subotu navečer održana svečana akademija u povodu 30. godišnjice osnivanja 13. domobranske pukovnije, na kojoj je učestvovao i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

Naravno, i ovoga puta dotaknuo se Bosne i Hercegovine.

„Tu su pored profesionalnih brigada - koje su udarna šaka Hrvatske vojske, ona koja je oslobađala i probijala - ključnu i jednako važnu ulogu odigrali hrvatski domobrani. Ne samo u okolici Karlovca gdje ste doslovno branili svoj dom. Nego i u planinama Bosne i Hercegovine gdje su hrvatski vojnici ginuli do zadnjeg dana, stvarali uvjete za hrvatsku slobodu, u prvom inozemstvu, na Kupresu i svim tim krajevima koji također hrvatsku slobodu znače", rekao je Milanović.

Majke Srebrenice odgovorile Zoranu Milanoviću

Majke Srebrenice odgovorile Zoranu Milanoviću

Poručio je da je hrvatska država "nešto što je najsvetije", ali i instrument koji pomaže da budu samostalni i neovisni, u integriranom svijetu, u sklopu Europske unije, "gdje ni prva ni zadnja ne može biti naša, ali je između toga ogroman prostor u kojemu se moramo boriti za svoje interese i pravice".

Kazao je kako se prvi put hrvatsko domobranstvo spominje nakon Hrvatsko-mađarske nagodbe kada su domobrane vodili hrvatski oficiri koji su bili odgovorni Hrvatskom saboru i caru u Beču, ali kako je vrhunac doprinosa domobrana bio u Domovinskom ratu.

Naveo je da bez mira, stabilnosti, reda, demokracije i pravde na tim prostorima nema niti slobodne Hrvatske.

"I tome danas služi hrvatska država - kao instrument da se mirnim načinom, ali odlučno, ako treba i bezobrazno i drsko, osigura ravnopravnost tom narodu. To je zadatak o kojem naši pali heroji nisu razmišljali, ali mislim da bi se s tim itekako složili“, rekao je Milanović.

„Država smo sa sve manje ljudi, to je nedostatak, ali nije tragedija ako jasno odlučimo i shvatimo, budemo potpuno svjesni što su nam interesi, dokle možemo, gdje moramo sa saveznicima, a gdje se za neke stvari, kao država i mali narod, moramo izboriti sami zato što nas drugi ne slušaju i ne žele čuti“, poručio je Milanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (27)

/ Povezano

/ Najnovije