Tužilaštvo BiH provjerava Milanovićeve izjave o genocidu u Srebrenici

29
Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH provjerava Milanovićeve izjave o genocidu u Srebrenici
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Zoran Milanović na Kupresu

Nakon prijave partije Socijaldemokrata BiH protiv Zorana Milanovića, zbog, kako je navedeno, grubog umanjivanja zločina genocida u Srebrenici, iz Tužilaštva BiH su potvrdili da je predmet u radu. Prijava je podnesena zbog Milanovićeve izjave da "svaki genocid nije isti".

Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske

"Stvarno imate tužilaštvo koje se bavim tim stvarima, i to protiv nekoga ko je za njih nedodirljiv. Meni mogu puvat, što se kaže u Dalmaciji".

Izetbegović odgovorio Milanoviću: "Nisam pisao, ali bih potpisao svaku riječ majki iz Srebrenice"

Izetbegović odgovorio Milanoviću: "Nisam pisao, ali bih potpisao svaku riječ majki iz Srebrenice"

Milanović, ističe da on nije negator genocida. Navodi da ne negira krvave zločine u Srebrenici no za njega ostaje pitanje kako to kvalificirati.

Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske

"Moramo pitati Židove, kojih je ubijeno 6 miliona. Tucije u Raundi kojih je umlaćeno 800 hiljada u mjesec dana, Srbe koji su stradali sa Židovima i Hrvatima u Jasenovcu, desetcima hiljada, i 5-6 hiljada mladih muškaraca koji su ubijeni oko Srebrenice".

Tužilaštvo BiH treba utvrditi da li je Milanović, javno osporio genocid ističe odvjetnik Crnalić.

Asim Crnalić, advokat

"Tužilaštvo je ovlašteno procesuirati svakog stranca koji počini krivično djelo koje je obuhvaćeno krivičnim zakon Bosne i Hercegovine. Nema zapreke prema pravilima o prostornom važenju, ali pod uvjetom da su ispunjeni bitni elementi krivičnog djela, opisani u krivičnom zakonu".

Nakon uvođenja izmjena zakona u julu mjesecu prošle godine, u Tužilaštvu BiH zaprimljeno je više od 40 predmeta. Svi predmeti su u radu, bez donesenih tužilačkih odluka, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Prema podacima do kojih su došli novinari Birna, već u pola njih je donesena odluka o nesprovođenju istrage.

Denis Džidić, direktor BIRN-a

"S obzirom da pored samog čina negiranja, tužioci moraju dokazati da se sam čin negiranja radi sa svrhom i da je njegov rezultat poticanje na mržnju ili nasilje".

Nametnutim dopunama krivičnog zakona BiH, predviđene su kazne zatvora od šest mjeseci do pet godina za onoga ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom. Na jučerašnjem mimohodu u Tuzli majki i žena Srebrenice i Podrinja, poručeno je kako neće odustati od borbe za pravdu i istinu, piše BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (29)

/ Povezano

/ Najnovije