Zoran Milanović sutra stiže u BiH, ponovo izbjegao Sarajevo

15
Foto: Fena/ Radiosarajevo.ba
Zoran Milanović sutra stiže u BiH, ponovo izbjegao Sarajevo
Foto: EPA-EFE / Zoran Milanović

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović boravit će sutra u u Travniku i Novoj Biloj.

Kako je najavljeno iz njegovog ureda, Milanović će najprije u 15:45 sati položiti vijenac i zapaliti svijeću kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Travnika na groblju "Prahulje", a zatim će u 16:20 sati posjetiti Katolički školski centar "Petar Barbarić" gdje će se susresti s djelatnicima i učenicima tog centra.

Nakon toga, u 17:50 sati hrvatski predsjednik položit će vijenac pred spomen-bistu Anti Vlaiću, ubijenom vozaču kamiona humanitarnog konvoja "Bijeli put" (dvorište Župne crkve Duha svetoga u Novoj Biloj).

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Posjet će završiti prigodnim obraćanjem na središnjoj svečanosti obilježavanja 28. godišnjice Bijelog puta za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu, koje je najavljeno za 18 sati u Župnoj crkvi Duha svetoga u Novoj Biloj.

Milanović je tokom jula, podsjetimo, boravio u našoj zemlji tokom jula ove godine u okviru trodnevne posjete, kada je posjetio Mostar i Vitez te Tomislavgrad i Livno.

Tokom ove posjete, napomenuo je kako se niej dosta toga promijenilo.

"Bio sam ovdje prije osam godina i kao da se ništa nije promijenilo. Nedovoljno se promijenilo, ustvari. Stvari ili stoje ili su otišle u pravcu u kojem nisu trebale otići. Ne želim biti ekspert za Bosnu i Hercegovinu. To bi značilo da se previše bavim susjednom državom. Ipak sam predsjednik Republike Hrvatske. To je država hrvatskog naroda i svih građana koji žive u njoj.

Hrvatska je potpisnica okvirnog sporazuma – samo potpisnica, a ne jamac, a s obzirom da to obavezuje, moja dužnost je kada vidim da mi se nešto ne sviđa, da to i kažem. Ovo je hrvatsko Sveučilište, ali bolje je da se tako ne zove. Ima visoke ambicije, s obzirom na okolnosti u kojima radi, a dobro i sarađuje sa Hrvatskom. Drago mi je što se razvijate, napredujete i postavljate kritierije. Postoje vrata za budućnost, ali i prozor za prošlost. Postoje i identiteti. Vaš identitet, moj identitet, ali i moja dužnost jeste hrvatski identitet. Da ne mislim drugačije, ne bih se kandidirao za predsjednika Hrvatske. Važan mi je interes hrvatskog naroda“, rekao je tada Milanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije