Znače li niže cijene goriva i niže cijene životnih namirnica?

0
Radiosarajevo.ba
Znače li niže cijene goriva i niže cijene životnih namirnica?
Foto: Pexels / Ilustracija

Nakon rekordnih cijena u junu i prvoj polovini jula, posljednjih nekoliko dana cijena goriva konačno je u blagom padu.

Činjenica da gorivo pojeftinjuje vrlo malo ili nikako, u ovom trenutku, nema utjecaja na cijene proizvoda koje bh. građani kupuju. Svi koji su očekivali da će roba široke potrošnje pojeftiniti barem u istom procentu kao što je pojeftinilo gorivo, očito su bili u zabludi.

Građani su ogorčeni, prenosi BHRT. Za položaj u kom se nalaze dobar dio krivice snose i sami potrošači odnosno građani.

Konačno dobre vijesti: Do ukidanja akciza na gorivo dijeli nas još jedan korak

Konačno dobre vijesti: Do ukidanja akciza na gorivo dijeli nas još jedan korak

"Mi itekako možemo utjecati na sve ovo što se događa, ali taj bunt treba biti jači. Ovako negodujemo tri četiri dana i to se sve naviklo u ovoj zemlji da poslije toga ipak svi rade onako kao što su naumili", kazala je Murisa Marić iz Udruženja za zaštitu potrošača „Don“ Prijedor.

Jedan broj trgovaca, kažu ekonomisti, svoj monopolski položaj i manjak konkurencije koristi da u ovoj situaciji ostvari ekstra profit. Izostaje i adekvatna kontrola.

"Gdje ima konkurencije tu će tržište najbrže reagirati i doći će do pada cijena. Na žalost zbog izuzetnih regulativa i malog broja sudionika na određenim tržištima u BiH sporije pada cijena“, pojasnio je Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

Dok cijene goriva u svijetu 'divljaju', kod njih litar košta manje od jedne marke

Dok cijene goriva u svijetu 'divljaju', kod njih litar košta manje od jedne marke

"U ovoj situaciji kada imamo inflaciju uzimanje preko onoga što je moguće, dozvoljeno i korektno je u biti pljačka građana", mišljenja je Zoran Pavlović, ekonomski analitičar. Pad cijena roba široke potrošnje ipak bi trebao uslijediti u augustu.

/ Anketa

Očekujete li da će namirnice pojeftiniti?
Rezultati

"Budući da je ljetna sezona. Budući da je povećan i priljev i dijaspore i turista u BiH skladišta se brže prazne. Sukladno tome punjenjem novim cijenama trebaju očekivati potrošači u BiH da dobiju nešto niže ili veće čak padove cijena prehrambenih proizvoda u narednom mjesecu“, objašnjava Saša Marić, ombudsman za zaštitu potrošača BiH.

Promptna reakcija trgovaca kada nešto treba poskupiti, a vrlo spora u obrnutom pravcu, za većinu bh. građana je postala nešto normalno, na šta su navikli, što kritikuju, ali baš ništa ne poduzimaju.

Zašto bi se trgovci onda drugačije i ponašali?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije