Zločini u Srebrenici: Ko je Milenko Živanović protiv kojeg su danas podigli optužnicu

0
L. R.
Zločini u Srebrenici: Ko je Milenko Živanović protiv kojeg su danas podigli optužnicu
PrtScr / Ko je Milenko Živanović

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv Milenka Živanovića, rođenog 1946. godine u Ratkovićima, Srebrenica.

Optuženi se tereti da je kao general i komandant Drinskog korpusa VRS, 1995. godine, kao učesnik Udruženog zločinačkog poduhvata vršio planiranje i  rukovođenje aktivnostima jedinica Drinskog korpusa u rasprostranjenom i sistematičnom napadu usmjerenom protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području Srebrenice i Žepe.

U optužnici se navodi da je optuženi, počevši od mjeseca marta 1995. pa do sredine jula te godine, u više navrata, izvršio blokiranje zaštićene zone Srebrenica, spriječavao snabdijevanje, kao i naredio artiljerijske napade na civilno stanovništvo i ciljeve na području Srebrenice, kako bi se stvorili nepodnošljivi životni uvjeti i civilno stanovništvo prisilio da napusti svoje domove i imovinu.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Također, optuženi se tereti za artiljerijske i pješadijske napade na stanovništvo, koji su rezultirali smrću više osoba, kao i napade na stanovništvo prilikom napuštanja Srebrenice i napad na položaje snaga UN-a s ciljem njihovog onesposobljavanja za zaštitu civila.

Nadalje, optuženi se tereti da je vršio mobilizaciju svih raspoloživih vozila i potrebnog goriva s ciljem prisilnog progona civilnog stanovništva sa područja Srebrenice, kao i transporta zarobljenih muškaraca i dječaka koji su prisilno odvojeni radi zarobljavanja i ubijanja.

Optuženi se također tereti da su vojne i policijske jedinice pod njegovom komandom, učestovale u zarobljavanju više hiljada muškaraca i dječaka s područja Srebrenice, na putnoj komunikaciji Bratunac-Milići, kao i njihovom nezakonitom zatočenju i transportu.

Tužiteljstvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem većeg broja svjedoka, kao i iznošenjem većeg broja materijalnih dokaza, uključući i dokumentaciju dobijenu saradnjom s tužiteljstvom i sudom MRMKS u Den Haagu.

Ko je Milenko Živanović?

Rođen je 30. maja 1946. u selu Ratkovići-Dučići, opština Srebrenica. Škole je završavao u Srebrenici, ali i Srbiji, te Zadru. 

General-major postaje 10. jula 1993.

Inače, od 1978. do 1990. bio je nastavnik u školskom centru u Zadru - gdje će u periodu od 1990. do 1991. biti načelnik štaba mješovitog protivoklopnog puka.

Kako nedavno bilježi tamošnji medij, o ubijanjima i progonima Hrvata u selima oko Zadra, Benkovca i Obrovca u ovom periodu malo se zna. "Ne bi se znalo gotovo ništa da četnici nisu ubili djeda poznatog nogometaša Luke Modrića u Zaton ponad Obrovca", navode.

Bio je komandant i u Benkovcu do maja 1992, ali i načelnik artiljerije oko Sarajeva 1992. godine. Komandovanje Drinskim korpusom preuzima 1. novembra 1992. i tu ostaje do 13. jula 1995.

Penzionisan je, kažu, 31. decembra 1995. godine, kao trajno nesposoban, ratni vojni invalid. Poslije penzionisanja živi sa porodicom u Valjevu, navodi internet. 

Svjedočio je i za odbranu ratnog zločina Radovana Karadžića.

"U Beogradu živi i penziju prima i general Milenko Živanović, koji je pred napad VRS-a na Srebrenicu 1995. bio komandant Drinskog korpusa. Dužnost je predao generalu Radislavu Krstiću, koji je sada u zatvoru. Protiv Živanovića se ne vodi istraga, ali ne bi se moglo reći da je nedužan, jer je izvršio sve pripreme za borbena djejstva pomenutog korpusa koji je u tom periodu imao veliku ulogu u hapšenjima i likvidacijama zarobljenih Bošnjaka", zabilježit će Đuro Kozar za Oslobođenje 2019. godine.

Također, na suđenju Naseru Oriću mogli smo vidjeti snimak na kojem Živanović najavljuje formiranje Bratunačke brigade, koja je formirana 14. novembra 1992, mjesec prije akcije Armije RBiH na Kunjarac, u kojem su se navodno desili zločini za koje je bio optužen Naser Orić - za što je, na koncu, oslobođen.

Na tom se snimku vidi Živanović kako govori o odsječenosti teritorija Bratunac, Srebrenice, Konjević Polja, Cerske..., koje su pod kontrolom Armije RBiH odnosno čijim jedinicama komanduje Orić - tu govori o odsječenosti, kako je rekao "srebreničkih i bratunačkih Turaka".

Snimkom su Orićevi advokati dokazivali kako, prilikom akcije na Kunjerac, nije bilo moguće da jedinice Armije RBiH iz Srebrenice i Konjević Polja dođu u općinu Bratunac i počine zločine.

Pogledajte i ovaj snimak iz 12. jula 1995. godine, nastao u Vlasenici:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije