Majke Srebrenice: Zamislite kad bi neko u Njemačkoj pokušao da oživi SS jedinice

0
Radiosarajevo.ba
Majke Srebrenice: Zamislite kad bi neko u Njemačkoj pokušao da oživi SS jedinice
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Potočari

Udruženje Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa i Udruženje žrtava i svjedoka genocida uputili su novo pismo Johannu Sattleru, šefu delegacije EU.

Povod su, dakako, dešavanja u našoj zemlji, posebno secesionističke prijetnje koje stižu iz bosanskohercegovačkog entiteta RS, praćene najavama samoprozvanog vožda i šefa SNSD-a Milorada Dodika koji prijeti da će formirati tzv. vojsku RS.

Preživjele žrtve, kao i obitelji ubijenih već su jednom pisali Sattleru, dobili su odgovor, a danas su odlučili poslati novo pismo.

Radončić: 'Bakir Izetbegović brani Novalića zbog Sebije'

Radončić: 'Bakir Izetbegović brani Novalića zbog Sebije'

Njihovo upozorenje objavljujemo u cijelosti:

"Hvala Vam na Vašem odgovoru, kojim ste nam pojasnili Vaš stav, odnosno
stav EK o stanju u BiH. 

Takođe smo razumjeli da naša zabrinutost za stanje u BiH podsjeća na predratni period i izaziva jezivost, ona za nas jeste zaista jeziva. Ako neko želi da reafirmira vojsku za koju je Međunarodni sud pravde (MSP) utvrdio da je odgovorna za počinjeni genocid, onda naravno da je za nas to jeziva i pomisao.

Za nas je to isto kao kad bi neko u Saveznoj Republici Njemačkoj pokušao da oživi SS jedinice.

Vama je poznato da je VRS odgovorna za najbrutalnije zločine na prostoru Evrope od II svjetskog rata i da su dva suda UN dala svoje stavove o VRS kao zločinačkoj organizaciji i organizaciji koja je bila sastavni dio udruženog zločinačkog poduhvata.

Danas, nažalost, nakon više od 25 godina na sceni je isti scenario sa velikim
brojem istih učesnika.

Zbog sporosti i aljkavosti BH pravosuđa, kao i susjednih država u kojima se, prema zvaničnim podacima, krije preko 300 osoba osumnjičenih za ratne zločine, mi žrtve danas čekamo ponovno okupljanje zločinaca pod krinkom "VRS".

I sama pomisao, da ukoliko dozvolite realizaciju zaključaka RS-a, da će zločinci koji se kriju od pravde nesmetano ući u RS i biti nosioci formiranja VRS u nama stvara strah i jezu da će se dešavanja iz 90-ih ponoviti.

Iz navedenih razloga od vas tražimo, kao garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma, da spriječite i onemogućite nastavak aktivnosti na provođenju zaključaka Narodne Skupštine RS."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije