Sramno: Srbija odlikovala ratnog zločinca koji je učestvovao u genocidu u Srebrenici

15
F.V.
Sramno: Srbija odlikovala ratnog zločinca koji je učestvovao u genocidu u Srebrenici
FOTO: Arhiv / Sramno: Srbija odlikovala ratnog zločinca koji je učestvovao u genocidu u Srebrenici

Srbija nastavlja tradiciju veličanja osuđenih ratnih zločinaca. Pored murala, pažnje koju osuđenicima za ratne zločina poklanja u medijima, a u pojedinim slučajevima i angažmanom na, primjerice, Vojnoj akademiji u Beogradu, sada ih se i odlikuje!

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović odlikovao je tako 28. decembra osuđenog ratnog zločinca Vinka Pundurevića!

Mojsilović je zločincu Panduroviću uručio vojnu spomenicu za "učešće u odbrani od NATO agresije" na SRJ, a osim njega spomenica je dodijeljena i Milomiru Miladinoviću, navedeno jena stranici Ministarstva odbrane Srbije.

EUFOR uputio važnu poruku političarima u BiH

EUFOR uputio važnu poruku političarima u BiH

Da groteska bude potpuna generalu Mojsiloviću je ovom prilikom predsjednik Kluba generala u penziji Milomir Miladinović uručio spomen-medalju povodom 75 godina od pobjede nad fašizmom.

Podsjetimo, Vinko Pandurević, koji je u ljeto 1995. bio komandant Zvorničke brigade VRS-a, u januaru 2015. godine osuđen je na 13 godina zatvora za pomaganje i podržavanje ubistava, istrebljenja i progona Bošnjaka iz Srebrenice u danima nakon što je VRS 11. jula 1995. zauzela enklavu koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija (UN).

U februaru 2015. godine je zatražio puštanje na prijevremenu slobodu, istaknuvši da je odslužio "preko 75 posto presude", te da je svoju rehabilitaciju dokazao 2013., kada je osudio počinjene zločine i izvinio se žrtvama i njihovim porodicama, pisao je u to vrijeme BIRN.

Predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron odobrio je da Pandurević bude pušten na slobodu s obzirom da je odslužio preko dvije trećine kazne na koju je osuđen, provodeći preko devet i po godina u pritvoru tokom trajanja suđenja.

"Iako su zločini na koje je Pandurević osuđen iznimno teški, činjenica da je odslužio preko dvije trećine osude i da je tokom suđenja pokazao određene znake rehabilitacije, govore u korist njegovog puštanja na slobodu", navodi Meron u odluci.

Inače, Pandurević je 28. decembra bio u delegaciji Kluba generala i admirala Srbije je predvodio predsjednik Kluba general u penziji, spomenuti Milomir Miladinović.

Tokom susreta bilo je riječi o dosadašnjoj saradnji, planovima za naredni period i načinima na koje "Vojska Srbije može pružiti podršku ovom udruženju, koje djeluje u oblasti od značaja za odbranu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije