IGK o odluci predsjednika Njemačke o povlačenju odlikovanja za negatora genocida Greifa

4
Radiosarajevo.ba
IGK o odluci predsjednika Njemačke o povlačenju odlikovanja za negatora genocida Greifa
FOTO: EPA / Predsjednik Njemačke povukao odluku o odlikovanju Greifa

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) pozdravlja odluku predsjednika Njemačke Frank-Waltera Steinmeiera da povuče odluku za odlikovanje negatoru genocida u Srebrenici Gideonu Greifu, koji tako neće biti odlikovan "Ordenom za zasluge".

Podsjećamo da je 1. novembra ove godine dr. Emir Ramić, direktor IGK, poslao pismo predsjedniku Njemačke Frank-Walteru Steinmeieru.

"U pismu je citirao dijelove iz skandaloznog završnog izvještaja takozvane Nezavisne međunarodne komisije entiteta RS, pozvao se na presude međunarodnih sudova o genocidu u Srebrenici, pozvao se na izjavu zamjenika predsjednika Svjetskog jevrejskog kongresa Menahema Z. Rosensafta koji je oštro kritikovao komisiju na čijem je čelu bio Greif. Pozvao se i na presude njemačkih sudova koji su, pored Srebrenice, krajem 90-ih i početkom 2000-ih utvrdili genocid i u drugim općinama u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine", navodi se u saopćenju IGK.

Bravo, Dijamantu: Džeko ponovo obradovao Mourinha

Bravo, Dijamantu: Džeko ponovo obradovao Mourinha

Naveli su i da je znatne dijelove ovih presuda potvrdio i Europski sud za ljudska prava u Strazburu.

"Uz poziv da bezuslovno povučete Vašu odluku pozivamo na buđenje u svijetu u kome se negatori genocida nagrađuju, laži proglašavaju istinom, zločini smatraju dobrim. Budimo svjesni položaja u kojem se nalazimo, tražimo puteve izlaza, budimo hrabri, jedinstveni, obrazovani i stručni u traganju za istinom i pravdom.

Jeste vašim prijedlogom ponizili žrtve, ali žrtve nikada neće biti poražene jer je istina i pravda na njihovoj, ne na vašoj strani. Oni koji negiraju odluke internacionalnih sudova, koji narušavaju internacionalno pravo, pravdu i istinu koji pokušavaju revidirati historiju, sudske i naučne argumente, te oni koji u zadnje vrijeme opasno ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenost, nezavisnost i politički subjekjtivitet evropske države BiH u ime ekstremizma pripadaju historijskom neljudskom otpadu protiv koga se na žalost i danas još više trebamo boriti.

Mi nastavljamo borbu za bolju budućnosti naše civilizacije, za svijet bez rata i genocida u kome će vladati mir i poštovanje drugog i drugačijeg, u kome će istina nadvladati neistinu, pravda nadvladati krivdu, a kultura sjećanja nadvladati kulturu zaborava. Pridružite se to velikoj ljudskoj misiji i povucite vašu odluku o dodjeli ordena jednom od največih negatora genocida u svijetu", napisao je Ramić u svom pismu.

Civilizacijska odluka predsjednika Njemačke o povlačenju odlikovanja za negatora genocida je još jedna velika pobjeda istine i pravde o genocidu u Srebrenici, kažu iz IGK-a.

"Ovo je još jedna pobjeda u borbi protiv negatora genocida, falsifikatora historijskih, sudskih i naučnih činjenioca o genocidu, i glorifikatora presuđenih ratnih zločinaca. U toj borbi protiv silovanja istine i pravde od čijeg ishoda zavisi ne samo budućnost države BiH, već i svijeta uopšte, glas žrtava i svjedoka genocida i istraživača genocida se mora glasnije čuti. Taj glas prije svega trebaju mnogo snažnije čuti odgovorni svjetski lideri", saopćeno je.

IGK se zahvalio na podršci koja je uslijedila nakon pokretanja akcije prema Uredu njemačkog predsjednika, a prije svega udruženjima BiH u dijaspori.

"Njihovim aktivnim doprinosom postigli smo ono što nam je otpočetka bio cilj - ukidanje odluke o odlikovanju za osobu nedostojnu svakog odlikovanja i svakog ozbiljnog akademskog, društvenog ili državnog priznanja. IGK će nastaviti budno pratiti aktivnosti koje se usmjeravaju protiv BiH i svaki put će ponovo insistirati na pravdi i istini te alarmirati ključne aktere na globalnom planu. Sigurni smo da ćemo opet imati podršku naših udruženja i istaknutih pojedinaca", zaključeno je u saopćenju. IGK-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije