IGK: Milanović sa Čovićem učestvuje u antibosanskom poduhvatu sa Dodikom i Vučićem

32
Radiosarajevo.ba
IGK: Milanović sa Čovićem učestvuje u antibosanskom poduhvatu sa Dodikom i Vučićem
FOTO: AA / Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada

Institut za istraživanje genocida u Kanadi (IGK) traži od predsjedniku Republike Hrvatske bezuvjetno izvinjenje žrtvama genocida u Srebrenici i izvinjenje državi Bosni i Hercegovini.

IGK najoštrije osuđuje i potpuno odbacuje sramne, anticivilizacijske izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića u kojime je neljudski rekao da "Srebrenica nije sveto pismo".

"Izjave Milanovića kojima omaložava žrtve genocida u Srebrenici, ali i presude međunarodnih i nacionalnih sudova i mnogobrojne rezolucije i deklaracije parlamenata država širom svijeta, te same UN, označavaju ga kao lidera hrvatske velikodržavne ideologije, koja ima cilj stvaranje velike Hrvatske na račun podjele i uništenja države Bosne i Hercegovine i posebno bošnjačkog naroda. Sa njim se međunarodna zajednica, a posebno Evropska Unija mora posebno, hitno zabaviti.

Milanoviću poručujemo da je prošlo vrijeme velikohrvatske nadmoćnosti i nametanja "istina" koje su, ustvari, najobičnije podvale i laži. On treba znati da je Bosna i Hercegovina ostala državna i društvena zajednica kroz dugu svoju povijest. Za razliku od Hrvatske, Bosna i Hercegovina je imala dublju državnu i društvenu slobodu zahvaljujući svome historijskom, državnom trajanju.

Zato je teško zamisliti ideju Evrope poslije zločina agresije i udruženog zločinačkog poduhvata Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu, zločina koji je dubinu bosanskohercegovačke državne slobode sveo na njegov prezir države Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina je stoljećima svjedočila da se može u miru živjeti sa različitostima i to Milanoviću najviše smeta", poručuju iz IGK.

Saopćenje IGK prenosimo u cijelosti:

"Kao što su se patriote u i van Bosne i Hercegovine uspjeli suprotstaviti velikohrvatskom agresoru, tako će se i danAs suprostaviti Milanoviću i sličnim koji rade protiv jedne evropske države čiji društveni modus je uzela Evropska Unija za svoju zajedničku egzistenciju. Milanović mora računati na one koji se neće odreći svoje države. Njegova kontinuirana antibosanska kampanja je osuđena od svih istinskih prijatelja ponosne države Bosne i Hercegovine. Bosanskohercegovački narodi i građani, posebno oni u Kanadi, ga preziru.

Milanović učestvuje u Čovićevom udruženom antidržavnom, antibosanskom poduhvatu sa Dodikom i Vučićem u razbijanju jedinstvene i suverene države Bosne i Hercegovine. Njegove izjave imaju samo jedan cilj sakrivanje grijeha Hrvatske u agresivnom razbijanju jedinstvene i suverene države Bosne i Hercegovine. Hrvatska politika se nikada do kraja nije ogradila od razbijanja države Bosne i Hercegovine.

Njegove izjave jasno govore da on, kao predsjednik Hrvatske, stoji iza najnovije reinkarnacije politike iz devedesetih godina, politike koja je uspostavila paradržavu u suverenoj i međunardno priznatoj državi Bosni i Hercegovini, takozvanu Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu, koja je pravosnažno osuđena od Haškog tribunala.

Bosna i Hercegovina je ponosna zemlja njenih hrabrih sinova i ponosnih kćeri koji su uvijek budni i prkosni od sna. Zato njegove neljudske izjave ne mogu ništa ugroziti u Bosni i Hercegovini. Ali zato govore o njegovoj ličnosti, političkoj profilaciji i liderskim težnjama koji će završili na marginama povijesti.

IGK poziva na jačanje bosanske koalicije sa misijom borbe protiv antibosanstva i antibošnjaštva, negiranja bosanskoga identiteta, bosanskog jezika, bosanske kulture, historije i tradicije i samog bića države Bosne i Hercegovine, borbe za institucionalizaciju kulture sjećanja, koja će bosansko državno pitanje uzdići kao kosmičko pitanje od koga zavisi opstanak ne samo države Bosne i Hercegovine, već i mnogih državnih zajednica u svijetu.

IGK poručuje da smo svjesni ovakvih "prijatelja" i da još jače lobiramo za državu. Mi ne odustajmo od naše Bosne i Hercegovine. Pozivamo bosanskohercegovačku dijasporu da se ujedini na platformi bosanske koalicije. Učimo našu djecu o prirodnoj i društvenoj ljepoti Bosne i Hercegovine. Ne smijemo dizati ruke od Bosne i Hercegovine zbog onih koji su se žrtvovali da bi se u njoj danas živjelo i da bismo mogli otići u svoju rodnu grudu. Bosna i Hercegovina je preživjela i gore neprijatelje u prošlosti", navodi se u saopćenju IGK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (32)

/ Povezano

/ Najnovije