Džaferović odgovorio Milanoviću: "Pozivam predsjednika Hrvatske..."

6
Radiosarajevo.ba
Džaferović odgovorio Milanoviću: "Pozivam predsjednika Hrvatske..."
Print Screen / Zoran Milanović i Šefik Džaferović

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović odgovorio je Zoranu Milanoviću, predsjedniku Republike Hrvatske zbog njegovih izjava o Srebrenici.

"Sramotnim i nedopustivim komentarima o genocidu u Srebrenici, kojima se pokušava minimizirati ovaj zločin, Milanović evidentno želi, na neki način, ublažiti opravdane osude i prezir evropske, bosanskohercegovačke i hrvatske javnosti upućene Dodikvoj stranci i HDZ-u BiH, nakon što su pokušali osporiti zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina.

Podsjećam predsjednika Milanovića na poruku koju je poslao prilikom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, a koja ga obavezuje i kao čovjeka i kao državnika. Dobri odnosi između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine su jako važni, kako za ove države, tako i za cijeli region. Pozivam predsjednika Hrvatske na rješavanje otvorenih pitanja s Bosnom i Hercegovinom, u skladu s međunarodnim pravom, i na relaksaciju ukupnih odnosa. Takav pristup će pomoći i rješavanju unutrašnjih odnosa u BiH", poručio je Džaferović.

Premijer liga BiH: FK Velež upisao novu pobjedu i učvrstio se na mjestu koje vodi u Europu

Premijer liga BiH: FK Velež upisao novu pobjedu i učvrstio se na mjestu koje vodi u Europu

Naglasio je da su izjave predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića ispod nivoa ozbiljnog državničkog ponašanja.

Podsjetio je i zašto je otišao u Vukovar.

"U Vukovar sam došao, kao član Predsjedništva BiH i kao čovjek, da odam poštovanje braniocima Vukovara i civilnim žrtvama velikosrpske agresije. Nisam došao da bih se družio s Milanovićem, niti sam to tražio. Želim i ovom prilikom iskazati poštovanje građanima Hrvatske, te zvaničnicima i vjerskim velikodostojnicima na dobrodošlici koju su mi iskazali tim povodom.

Što se tiče odnosa prema ratu u Bosni i Hercegovini, moje je stajalište jasno i govorim samo ono što je utvrđeno presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala. Mislim da predsjednici i državnici trebaju tako nastupati, pa i sam gospodin Milanović. Imajući u vidu funkcije koje obavljamo, mi trebamo graditi povjerenje i bolje odnose među državama, a ne spuštati se ispod dopustivog nivoa i stalno tražiti povod za kavgu", zaključio je Džaferović. 

Podsjećamo, Milanović je kazao: "To je moj stav. Postoje genocidi i genocidi. Postoji genocid nad židovskim narodima, u Ruandi, postoji genocid u Srebrenici, odnosno jedan događaj definiran kao genocid, a genocid ima vrlo širok raspon, postoji genocid u Drugom svjetskom ratu, postoji Jasenovac… Nije sve isto, kao što ni svaka žrtva nije ista. Najbolje je reći da je sve isto. Nije“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije