Guardian: EU radi na izmjeni zakona o negiranju genocida u Srebrenici

5
Radiosarajevo.ba
Guardian: EU radi na izmjeni zakona o negiranju genocida u Srebrenici
Foto: Printscreen / List Guardian

Visoki zvaničnici EU rade iza kulisa na "ispravljanju" novog zakona u Bosni i Hercegovini koji kažnjava negiranje genocida u Srebrenici, piše britanski Guardian.

Kako su naveli u svom tekstu, EU zvaničnici su privatno zaključili da se rizikuje ponovno rasplamsavanje novog regionalnog sukoba.

Također navode i da je Dodikove poteze da vrati ovlasti osudila međunarodna zajednica, koja ga optužuje da je doveo region pred rat.

Sramotno: Devastirana nekropola stećaka Koritnik u Brezi

Sramotno: Devastirana nekropola stećaka Koritnik u Brezi

Međutim, zapisnici koji su procurili otkrivaju da je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi zaključio da je Inckov zakon odgovoran za trenutnu krizu.

"Varhelji, Mađar blizak desničarskom premijeru svoje zemlje Viktoru Orbanu, rekao je svojim kolegama zvaničnicima EU da je rukovodstvo bosanskih muslimana signaliziralo spremnost da se ovo pitanje riješi usvajanjem novog zakona koji bi Dodika i Republiku Srpsku mogao vratiti u preklop," navodi Guardian.

Više o ovome možete pročitati na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije