Zijad Bećirović: Ko je odobrio helikopteru Vojske Srbije da leti iznad BiH?

17
Radiosarajevo.ba
Zijad Bećirović: Ko je odobrio helikopteru Vojske Srbije da leti iznad BiH?
Foto: PrtScr / Dodik na Hvaru

Informacija da je predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik koristio helikopter Vojske Srbije kako bi stigao na Hvar gdje se susreo s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, da bi potom s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prisustvovao "pokaznom gađanju pripadnika Vojske Srbije na vojnom poligonu Pasuljanske livade" u Srbiji, izazvala je dosta pažnje u susjednoj Hrvatskoj.

Sam Vučić je potvrdio da je Dodik stigao na Pasuljanske livade iz posjete Hrvatskoj i da je koristio "srpski helikopter".

"Naše je da se pripremamo i budemo odvraćajući faktor za svakoga ko bi želio da izvrši agresiju na našu zemlju. Ogromna su naša ulaganja u armiju, u vojsku i mi drugačije ne možemo da opstanemo na ovom geopolitičkom području osim da budem jaki i još jači nego što smo danas", rekao je Vučić novinarima.

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana, prof. dr. Zijad Bećirović u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba komentirao je navedene informacije.

Primijetio je kako je interesantno da je Milorad Dodik prvo letio do Zorana Milanovića, a zatim do Aleksandra Vučića u Srbiju

"Dodik je letio ovim helikopterom i prošle godine, naprimjer kada je boravio u Vlasenici", kaže Bećirović u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Gjenero otkriva pozadinu "tajnog sastanka" Dodik i Milanovića: Susret Putinovih vazala

Gjenero otkriva pozadinu "tajnog sastanka" Dodik i Milanovića: Susret Putinovih vazala

Dodik se u opuštenom izdanju zaputio na druženje s predsjednikom Hrvatske. Poletio je iz Banje Luke, a sletio je na heliodrom na Hvaru

"Kako je moguće da helikopter Vojske Srbije leti iznad bosanskohercegovačkog neba? Da li je taj let bio najavljen, a i da jeste ko je mogao odobriti let helikoptera Vojske Srbije ako taj let nije bio humanitarnog karaktera?", upitao je Bećirović u izjavi za naš portal.

Dodik je helikopter Vojske Srbije koristio i prošle godine za vrijeme predizbornih aktivnosti.

Uprkos svim analizama o navodnoj distanci Dodika i Vučića, slučaj helikoptera Vojske Srbije i simbolično pokazuje čiju agendu provodi lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i entiteta RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije