James O'Brien o Miloradu Dodiku: Njegovo ponašanje nije prihvatljivo. Snosit će posljedice

6
Radiosarajevo.ba
James O'Brien o Miloradu Dodiku: Njegovo ponašanje nije prihvatljivo. Snosit će posljedice
Foto: Printscreen / James O'Brien

Kandidat za poziciju Pomoćnika državnog sekretara SAD-a i voditelja Ureda za Europu i Euroaziju James O'Brien saslušan je danas, 26. jula u Komintetu za vanjske poslove američkog Senata.

Tokom saslušanja imao je poruku za predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorada Dodika.

Senatorka i predsjedavajuća Podkomiteta za Europu Jeanne Shaheen pitala ga je kako zaustaviti Milorada Dodika i njegovu politiku.

Incident u NBA: Igrač loptom pogodio ženu u glavu, reagovalo i obezbjeđenje

Incident u NBA: Igrač loptom pogodio ženu u glavu, reagovalo i obezbjeđenje

"Milorad Dodik kontroliše vlast u dijelu Bosne. On želi da kontoliše resurse i pokroviteljstvo koje proizlazi iz tih resursa na tom području. Dakle, imamo mogućnost da smanjimo njegovu kontrolu nad novcem. Sa našim evropskim kolegama, sa visokim predstavnikom za Dayton, dajemo mu do znanja da njegovo ponašanje nije prihvatljivo, da će za to snositi jasne posljedice i da se treba početi povlačiti iz takvih pozicija. Vojna snaga koja se tamo nalazi je kritična za sigurnost. Stavili smo mu do znanja da je tu EUFOR ili NATO tu bez obzira na sve. Njihovo prisustvo je neophodno", kazao je O'Brien.

Na istom saslušanju, kandidatkina za ambasadoricu SAD u Hrvatskoj Nathalie Rayes upitana je o saradnji sa Vladom Republike Hrvatske i Hrvata u Bosni i Hercegovini.

"SAD ostaju posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, Daytonskom okviru. Radit ću s Vladom Hrvatske na angažovanju Bosne i Hrvata da podrže njihovu reformu upravljanja. Bila bi taj kanal između Vlade Hrvatske i Hrvata u Bosni i Hercegovini", rekla je Rayes.

Nakon saslušanja Senat će imati još jednu raspravu i glasanje o nominacijama, a nakon toga će svoju odluku poslati na plenarnu Sjednicu na kojoj će se dati finalno odobrenje kandidatima da preuzmu svoje pozicije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije