Zijad Bećirović: Dodik pokušava izazvati sukob, putinovac mora biti uklonjen što prije

17
Radiosarajevo.ba
Zijad Bećirović: Dodik pokušava izazvati sukob, putinovac mora biti uklonjen što prije
Foto: Kolaž / Zijad Bećirović, Milorad Dodik

Prema tome nema i ne smije biti praštanja, kaže u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana, prof. dr. Zijad Bećirović govoreći o nastojanju predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika da na polovini teritorija naše zemlje suspedira rad jedne od ključnih simbola državnosti BiH, Ustavnog suda, zbog čega se ovih dana našao pod udarom zakona.

U međuvremenu vidno nervozni Milorad Dodik pokazuje spremnost da krajnje radikalizira odnose u zemlji ne libeći se čak "dešavanja naroda" pa i mogućih indicenata da bi očuvao svoju poziciju.

Proces protiv Dodika: Ne bi se desilo ništa spektakularno

"Tužioci Tužilaštva BiH trebaju biti profesionalni, hrabri i nastaviti raditi posao koji im je povjeren i za koji su plaćeni. Ranije smo naglašavali da se ništa spektakularno ne bi desilo kada bi Milorad Dodik (SNSD) bio krivično procesuiran. Procesuirani su prije njega Slobodan Milošević, Jovica Stanišić , Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Momčilo Krajišnik, i zašto bi se bilo šta desilo zbog toga, jer većina građana jedva čeka da se ovaj Putinovac skloni sa političke scene i da Bosna i Hercegovina 'prodiše' i krene njen prosperitet. Što prije to bolje", kaže Bećirović.

Benjamina Karić: Djeca Sarajeva su najnevinije od svih nevinih žrtava opsade našeg grada

Benjamina Karić: Djeca Sarajeva su najnevinije od svih nevinih žrtava opsade našeg grada

Stranke iz FBiH najveći zaštitnici Dodika

Napominje da je Dodik je dio vladajuće garniture u BiH uključujući stranke iz Federacije BiH.

Alma Čolo objasnila: Dodika teretiti za 'Napad na ustavni poredak', tako bi mogao dobiti 20 godina

Alma Čolo objasnila: Dodika teretiti za 'Napad na ustavni poredak', tako bi mogao dobiti 20 godina

"Nažalost, za političke stranke iz Federacije BiH, ali i za najveći dio pojedinaca iz Tužilaštva BiH je nesporno da se stotine i stotine patriota iz šest zaštićenih enklava UN Srebrenica, Žepa, Goražde, Bihać, Sarajevo i Tuzla krivično procesuira zbog navodnih zločina, a da za 30 godina nije podignuta niti jedna optužnica za zločinačku opsadu navedenih enklava, gdje je ubijeno preko 3.000 djece. To je civilizacijska sramota, opasnost i skandal svjetskih razmjera, a izbjegavati krivično goniti osobe, poput Putinovaca, koji pokušavaju izazvati novi sukob", ističe sagovornik portala Radiosarajevo.ba.

Bećirović je na stanovištu da su vladajuće stranke iz Federacije BiH, nažalost, najveći zaštitnici Dodika.

"Sada pokušavaju odgovornost zbog Dodika prebaciti na bilo koga uključujući i odavno poraženu SDA. Sve što radi Milorad Dodik su trikovi i on jednostavno realizira planove Slobodana Miloševića iz devedesetih godina prošlog stoljeća, jer mu je to profitabilno i misli da tako može biti zaštićen od krivičnog gonjenja. Politici Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana i njihovim saradnicima/suradnicima presuđeno je na Tribunalu u Haagu (ICTY) i postoje presude i pravna praksa za eventualna nova procesuiranja", ocijenio je Bećirović.

NATO mora poslati pozivnicu za BiH

Prema njegovim riječima, sada je vrijeme da NATO pošalje pozivnicu za članstvo BiH u NATO.

Christian Schmidt: Dodik ne vidi pravu realnost. Treba provjeriti Stevandićevu ulogu za vrijeme rata

Christian Schmidt: Dodik ne vidi pravu realnost. Treba provjeriti Stevandićevu ulogu za vrijeme rata

"Svaka druga opcija ili dodatni uslovi iz Brisela za članstvo BiH u NATO je poraz tzv. Trojke, struktura i pojedinaca koje su direktno zadužene za saradnju sa NATO-om od Brisela do Sarajeva. SAD u ovom trenutku treba pomoći BiH i izdejstvovati pozivnicu, a ne dodatno udovoljavati HDZ-u, a time i Miloradu Dodiku i postavljati dodatne uslove za članstvo ugrožavajući tako BiH i teško postignuti i narušeni krhak mir", naglasio je.

S druge strane, dolaze određeni komentari da je Dodik u panici i da srlja. O tome Bećirović kaže:

"Samoprijavu Milorada Dodika Tužilaštvu BiH i samooptuženje treba dodatni istražiti, ali i sve druge prijave u Tužilaštvu BiH i konačno zaustaviti ovu političku i sigurnosnu trakavicu. Samoprijava Milorada Dodika i zatim prijava protiv postupajućeg tužioca govori o potrebi što bržeg i opsežnijeg krivičnog procesuiranja i beznadežnosti politike Putinovaca u BiH".

Dodik prebrzo ušao u disoluciju

Zatražiti mišljenje, preko Željke Cvijanović (SNSD), od Generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa o validnosti i legalnosti visokog predstavnika Christiana Schmidta (CSU) za BiH i dobiti odgovor kojim se dodatno učvršćuje visoki predstavnik, a zatim sam sebe prijaviti u Tužilaštvo BiH i dobiti optužnicu protiv sebe – prema Bećiroviću - može samo osoba ili osobe kojima neko drugi upravlja ili osobe koje imaju problem sa identitetom i inteligencijom.

Oglasila se Ambasada SAD: 'Jasna i jednostavna činjenica je da Dodikove probleme stvara on sam'

Oglasila se Ambasada SAD: 'Jasna i jednostavna činjenica je da Dodikove probleme stvara on sam'

"Na kraju, čini se da je Milorad Dodik prebrzo ušao u proces disolucije BiH, ne čekajući oktobar i sporazum HDZ i 'Trojke' da se Draganu Čoviću HDZBiH isporuči pola Federacije BiH i da se sada Milorad Dodik putem i optužnica pokušava disciplinirati. Vrlo brzo ćemo vidjeti rasplet. Od  profesionalnog odnosa i hrabrosti pojedinih tužioca i sudija,  nažalost, u velikom dijelu  zavisi i budućnost Bosne i Hercegovine", kazao je Bećirović.

U Bosni i Hercegovini imamo "zločince rata" i "zločince mira" i vrlo često je istovremeno oboje u pojedinim osobama i što je najopasnije da su te osobe nosioci javnih funkcija i dio institucija.

"I sve dok je to tako neće biti vidljivog napretka u Bosni i Hercegovini. Moramo znati, da se u svim zemljama, posebno na Zapadu, patriotizam podrazumijeva, to je nešto najnormalnije da volite svoju zemlju, a nikome ni na kraj pameti ne pada da suspendira Ustavni sud države ili njegove odluke", zaključio je Bećirović.

O napadu na Mirzu Derviševića

Bećirović je komentirao i najnovija dešavanja u Brčko distriktu i gnusni napad na novinara Mirzu Derviševića.

"Imate ih u Brčko distriktu BiH koliko god želite i što je najopasnije putinovci u Brčko Distriktu BiH uzurpirali su i zloupotrebljavaju institucije u Brčkom, poput Siniše Milića, Gorana Pisića, Mustafe Alete (Skupština BD, Policija, dio pravosuđa) i trenutno su u ofanzivi.  Napad na novinara i urednika portala TIMES.BA Mirzu Derviševića u Brčkom dodatno oslikava situaciju u Distriktu i ona će se nažalost pogoršavati. Šalju se pojedinci sa neregistriranim automobilima (bez registarskih tablica) na kućne adrese kako bi zastrašivali i tako slali određene poruke", izjavio je Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije