Alma Čolo objasnila: Dodika teretiti za 'Napad na ustavni poredak', tako bi mogao dobiti 20 godina

8
Radiosarajevo.ba
Alma Čolo objasnila: Dodika teretiti za 'Napad na ustavni poredak', tako bi mogao dobiti 20 godina
Foto: Fena/Radiosarajevo.ba / Alma Čolo/Milorad Dodik

Alma Čolo, pravna stručnjakinja i bivša zastupnica SDA, osvrnula se na predmet protiv predsjednika RS Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića zbog potpisivanja Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i objavljivanja u Službenom listu Republike Srpske.

Njen komentar penosimo u cijelosti:

"Ukoliko Sud Bosne i Hercegovine potvrdi optužnicu u predmetu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića zbog potpisivanja Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i objavljivanja u Službenom listu Republike Srpske, te vjerujem da hoće, Dodik i njegov novoimenovani direktor Službenog glasnika će mnogo bolje proći nego da se njihova nezakonita djela kvalificiraju kao "napad na ustavni poredak".

Pogledajte kakva atmosfera vlada na koncertu Amire Medunjanin

Pogledajte kakva atmosfera vlada na koncertu Amire Medunjanin

Naime, umjesto kaznene prijave "Napad na ustavni poredak" iz člana 156. KZ BiH Dodik i Lukić podignuli su optužnicu za krivično djelo po članu 203. a KZ BiH "Neizvršenje odluka visokog predstavnika".

Za krivično djelo "Napad na ustavni poredak" propisano je najmanje 5 godina zatvora, a za "Neizvršavanje odluka visokog predstavnika" kažnjen je u trajanju od 6 mjeseci do 5 godina zatvora.

Alma Čolo Schmidtovu reakciju smatra odličnom: "Zaštitio je ustavno-pravni poredak BiH"

Alma Čolo Schmidtovu reakciju smatra odličnom: "Zaštitio je ustavno-pravni poredak BiH"

Postoje li u radnjama Milorada Dodika elementi krivičnog djela "Napad na ustavni poredak" za koje je Zakonom propisano minimalna kazna zatvora od 5 godina, što znači da je moguće izreći kaznu zatvora do 20 godina, a za najteže oblike ovog djela može se izreći dugotrajna zatvorska kazna.

Da li je usvajanje Zakona kojim je predviđeno da se odluke Ustavnog suda BiH neće primjenjivati i provoditi na teritoriji Republike Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH kriminal, ili je to samo neustavna djelatnost entitetskog zakonodavnog tijela?

Može li Narodna skupština Republike Srpske donijeti propise o suspenziji određenih odredbi Ustava Bosne i Hercegovine?

Alma Čolo: "Otkako je Sebija ušla u politiku Bakir nije isti čovjek, ti potezi ne liče na njega"

Alma Čolo: "Otkako je Sebija ušla u politiku Bakir nije isti čovjek, ti potezi ne liče na njega"

Članom III/3 b) Ustavom Bosne i Hercegovine propisano je:

1.b) Entiteti i sve njihove upravne jedinice će u potpunosti poštivati ovaj Ustav, kojim su isključene zakonske odredbe Bosne i Hercegovine i ustavne i pravne odredbe subjekata koji se s tim ne slažu, kao i odluke institucija Bosne i Hercegovine. ...

Član VI/5 Ustava Bosne i Hercegovine navodi se da su odluke Ustavnog suda konačne i obvezujuće.

Da li je NS RS prilikom donošenja ovog zakona postupila suprotno ovim odredbama Ustava? Odgovor je da.

Dakle, postupila je ilegalno ili protuustavno.

Da li je obustava odluke Ustavnog suda na teritoriji entiteta RS nezakonit čin? Nesumnjivo jeste, jer su odluke Ustavnog suda konačne i obvezujuće za cijelu teritoriju BiH i za sve njene administrativne nivoe vlasti.

Da li je potpisivanje Uredbe o proglašenju Zakona o neprimjeni odluka Ustavnog suda BiH i njegovo objavljivanje u Službenom listu Republike Srpske, broj: 60/23 nezakonito djelo? Nema sumnje da je.

Ovo nije samo suprotno Odlukama visokog predstavnika broj: 15/23 od 1. jula 2023.

Riječ je o krivičnom djelu "Napad na ustavni poredak", jer se nezakonito pokušava promijeniti ustavni poredak Bosne i Hercegovine na način da se odluke najviše sudskih sudova utvrđenih Ustavom BiH ne provode i ne provode se izvršeno na teritoriji entiteta RS", zaključila je Čolo.

Ukoliko Sud BiH potvrdi Optužnicu u predmetu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića zbog potpisivanja Ukaza o...

Posted by Alma Colo on Monday, August 14, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije