Bivši predsjednik RS Dragan Čavić: 'Optužnica protiv Dodika predstavlja poruku svim Srbima'

7
Radiosarajevo.ba
Bivši predsjednik RS Dragan Čavić: 'Optužnica protiv Dodika predstavlja poruku svim Srbima'
Foto: Printscreen / Dragan Čavić

Bivši predsjednici bh. entiteta RS osudili su optužnicu protiv Milorada Dodika, a njima su se priključili i ambasadori iz reda srpskog naroda.

I bivši predsjednik RS Dragan Čavić kaže da podizanje optužnice protiv Dodika predstavlja poruku svim Srbima i RS. Cjelokupnu situaciju, odnosno podizanje optužnice protiv Dodika nazvao je šizofrenom.

"Nevjerovatno je da se uvede krivično djelo i da se silom nekog kvaziautoriteta uspostavlja izmjena Krivičnog zakona i da se uvodi krivično djelo da se čovjek koji predstavlja samopostavljenog cara, imperatora, da je krivično djelo ako se ne ispunjavaju njegovi zahtjevi. Njegovi zahtjevi mogu biti razni. Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je dao najbolju kvalifikaciju. Suprotno je svim standardima jednog društva. Ovo se nije desilo od završetka Drugog svjetskog rata. Da jedna zemlja koja je pod navodnim znacima suvjerena, ima postavljenog autoriteta koji je iznad zakona, iznad ustava, iznad svih normi BiH i njenih entiteta, rekao je Čavčić za ATV.

Španska aviokompanija najavila letove iz Sarajeva za Madrid

Španska aviokompanija najavila letove iz Sarajeva za Madrid

Dodaje da je sve ovo neprihvatljivo u svakom smislu riječi.

"Ovo je velika neugodnost za Dodika, ali je ovo i poruka svim Srbima i RS. Jednostavno nije moguće razgovarati sa takvim ljudima koji žele da ovu zemlju izgrade mimo mirovnih principa iz Dejtona. RS će preživjeti bez obzira na to što ovi koji provode nasilje nad zakonom, demokratijom i ljudima".

Pobuna u diplomatskoj mreži: Ambasadori i konzuli antiustavnim pismom protiv države, podrška Dodiku

Pobuna u diplomatskoj mreži: Ambasadori i konzuli antiustavnim pismom protiv države, podrška Dodiku

"Mislio sam da se ovo vrijeme neće vratiti. Vjerovao sam da je 2006. godine ovakva uloga stranaca prekinuta. Pogotovo poslije stava Venecijanske komisije 2005. godine u kome je nedvosmisleno rečeno da ovo predstavlja presedan koji ne nepodnošljiv i koji mora da se prekine. Uloga visokog predstavnika se ponovo aktivira, iako je on trebao biti ugašen još prije 20 godina. Nažalost, i dalje postoje ljudi koji smatraju da ovoj zemlji treba tutor koji će ispunjavati želje jednog konstitutivnog naroda - Bošnjaka", kaže Čavić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije