Čović okrenuo ploču: 'Slučaj 'Dodik' uzburkao političke prilike, Bosna i Hercegovina u opasnosti...'

4
Radiosarajevo.ba
Čović okrenuo ploču: 'Slučaj 'Dodik' uzburkao političke prilike, Bosna i Hercegovina u opasnosti...'
Foto: Ringier / Dragan Čović i Milorad Dodik

Lider HDZ BiH Dragan Čović udaljava se od dugogodišnjeg partnera Milorada Dodika, čemu svjedoči i tekst objavljen na portalu Večernji list BiH, medijskog glasila Dragana Čovića i HDZ BiH.

Tekst pod nazivom "Slučaj 'Dodik' uzburkao političke prilike, BiH u opasnosti da sklizne s EU puta" možete pročitati u nastavku:

"Podizanje optužnice protiv predsjednika RS Milorada Dodika ovih je dana top tema u domaćim, ali i medijima u regionu, prvenstveno zbog činjenice da se radi o optužnici protiv predsjednika jednog dijela države, koji je inače već dulje vremena u sukobu s OHR-om, ali i zbog sveukupne političke atmosfere koja je ovih dana naelektrizirana do te mjere da prijeti usporavanjem teško napravljenog pomaka na europskom putu zemlje.

Nesreća u rudniku Mramor: Rudar zatrpan, spasioci pokušavaju doći do njega

Nesreća u rudniku Mramor: Rudar zatrpan, spasioci pokušavaju doći do njega

Niz izjava

Podizanje optužnice izazvalo je niz negativnih reakcija iz RS-a, a sam Dodik je najavio kako će sada on tužiti tužioca koji je potpisao optužnicu jer smatra da je time zloupotrijebio položaj. Događaj je sa sobom povukao i potrese u diplomatskoj mreži Bosne i Hercegovine. Naime, veleposlanici i generalni konzuli iz reda srpskog naroda uputili su otvoreno pismo podrške Dodiku zbog, kako su naglasili, "skandalozne odluke Tužilaštva BiH" da podigne optužnicu protiv njega kao predsjednika RS.

U vezi s tim pismom oglasio se i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković.

Zoran Milanović: Milorad Dodik me zvao zbog optužnice, dovoljno smo dobri da mi to javi

Zoran Milanović: Milorad Dodik me zvao zbog optužnice, dovoljno smo dobri da mi to javi

"Veleposlanicima, konzulima i zaposlenicima u DKP mreži poručujem da svoju energiju ulože u procese koji će ljudima u BiH poboljšati uvjete života, dovesti investitore i turiste, promovirati vrijednosti i prilike u našoj domovini. Takav će koncept zadržati ljude u našoj zemlji, u svim njezinim dijelovima. Sve drugo gubljenje je vremena i energije jer MVP neće dopustiti neistine o našoj zemlji na međunarodnoj sceni. To se nekad moglo", poručio je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković.

Podsjećamo, osnova optužnice proistječe iz istrage koju je Tužilaštvo BIH pokrenulo početkom jula, i to nakon što je u Službenom glasniku RS-a objavljen ukaz predsjednika tog entiteta Milorada Dodika, a u kojemu se objašnjava kako se odluke Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) više neće objavljivati na prostoru RS-a kao ni odluke Ustavnog suda BiH. Obrazloženje Tužilaštva BiH je kako je riječ o kaznenom djelu neizvršavanja odluka visokog predstavnika iz članka 203 a., stavka 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Potreba za razgovorima

Uzimajući u obzir količinu izjava i reakcije koje stižu ovih dana iz različitih izvora, jasno je kako nas u odlučujućem trenutku za državu ne očekuje previše zahvalna politička atmosfera. Poznato je kako je cilj BiH do kraja godine otvoriti proces pregovora s EU, a preduvjet toga je usvajanje nekoliko strateški značajnih zakonskih rješenja, što pak sa sobom traži i produktivnu atmosferu u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. 

Takvo što pak traži razum, smirivanje strasti, razgovor i dijalog, a nada ostaje kako će dogovor postignut krajem jula uroditi plodom krajem ovoga mjeseca kada se očekuje sjednica Parlamentarne skupštine BiH. Paralelno s političkom krizom koja je očita, vidljive su i ekonomske posljedice koje se, između ostaloga, očituju kroz zaustavljanje realizacije četiri projekta. U sklopu obustave financiranja projektnih aktivnosti u RS-u, a koja je počela još prije više od godinu dana, u tom su entitetu propala četiri novčano iznimno vrijedna projekta.

Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke u srijedu, 16. augusta je potvrdilo kako je njemačka savezna vlada odlučila da u RS-u dopusti da isteknu četiri infrastrukturna projekta ukupne vrijednosti od 105 miliona eura i da se tako sukcesivno okončaju. I ovaj slučaj svakako je jasan signal kako je nužno pokušati obnoviti komunikaciju entitetskih vlasti u RS-u i EU-a", piše Večernji BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije