Beogradski analitičar tvrdi: 'Dodik više ne može računati na podršku Vučića'

5
Radiosarajevo.ba
Beogradski analitičar tvrdi: 'Dodik više ne može računati na podršku Vučića'
Foto: Arhiv / Aleksandar Vučić i Milorad Dodik

Beogradski politički analitičar Dragomir Anđelković, blizak Miloradu Dodiku, izjavio je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio upoznat s namjerom visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Christiana Schmidta da podigne optužnicu protiv predsjednikabh. entiteta RS Milorada Dodika i da se tome nije suprotstavio.

Anđelković je agenciji Beta kazao da su Vučiću važniji lični politički interesi od interesa srpskog naroda u RS-u ili na Kosovu.

Na pitanje zbog čega vlasti u Beogradu nisu reagovale na podizanje optužnice protiv Dodika, Anđelković je kazao da Vučić sve vrijeme ima dobru komunikaciju s visokim predstavnikom.

Četnici se uz fotografije Putina i Mladića hvalili "brisanjem" naselja kod Gacka 1992. godine

Četnici se uz fotografije Putina i Mladića hvalili "brisanjem" naselja kod Gacka 1992. godine

"Vučić načelno podržava Dodika i RS zbog svojih birača, ali u praksi se ne postavlja kao prijatelj ni Dodika ni RS. Vučić podržava Schmidta iako on nema legitimitet jer ga nije izabrao Savjet sigurnosti. Istovremeno, Vučić u Dodiku vidi neprijatnog partnera, jer mu pravi probleme u odnosima sa zapadom", ocijenio je analitičar.

Anđelković smatra da se Schmidt konsultovao s Vučićem prije podnošenja optužnice protiv Dodika.

"Schmidt i Vučić održavaju dobre odnose i siguran sam da je visoki predstavnik obavijestio predsjednika Srbije o namjeri da podigne optužnicu protiv Dodika i da za to nije dobio 'crveno svjetlo' od Beograda. Dodik više ne može da računa na Vučićevu podršku", kazao je Anđelković.

Predsjedniku Srbije koji poklanja Kosovo, dodao je, naravno da nije stalo ni do RS-a.

"Vučić se zaklinje u Kosovo i RS, a u stvari to su za njega monete za potkusurivanje koje bi dao zarad ličnog opstanka na vlasti i poslije toga mirnog odlaska s vlasti kako mu Amerikanci ne bi pravili problem", zaključio je Anđelković.

Podsjetimo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, a ne visoki predstavnik Schmidt, kako to tvrdi Dodikov beogradski analitičar, podiglo je 11. augusta optužnicu protiv predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića, koji se terete za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije