Zijad Bećirović: Amerikanci kažu da neće biti rata u BiH, treba pitati građane vjeruju li u to

4
Radiosarajevo.ba
Zijad Bećirović: Amerikanci kažu da neće biti rata u BiH, treba pitati građane vjeruju li u to
Foto: Ustupljena fotografija / Zijad Bećirović

"Amerikanci kažu da neće biti rata u BiH. Trebate pitati građane vjeruju li u to. Mislim da ne, ali nažalost aktuelni političari iz Federacije BiH apsolutno vjeruju u to".

Kaže to u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES), Ljubljana, prof. dr. Zijad Bećirović komentirajući aktuelnu situaciju u Bosni i Hercegovini koja na vrhuncu političke krize sve više poprima sigurnosni oblik.

Ugrožava svjetski mir

"Milorada Dodika treba ukloniti i procesuirati, bolje sada nego da mu se sudi kao Radovanu Karadžiću. To se odnosi i na njegove saradnike ne samo iz političkog, nego i sigurnosnog sektora koji vuku Bosnu i Hercegovinu u vrtlog rata", kaže Bećirović.

Alma je s troje djece skočila u rijeku, suprug uhapšen: ‘Svađali su se i tjerao je iz kuće‘

Alma je s troje djece skočila u rijeku, suprug uhapšen: ‘Svađali su se i tjerao je iz kuće‘

On kaže da je Dodika potrebno što prije ukloniti kao glavnog destabilizatora BiH i regije.

"Što prije to bolje da ga uklone. Bolje i za EU ali i za svjetski mir, jer događanja u Bosni i Hercegovinu mogu mnogo šire implikacije", dodao je.

Zijad Bećirović: Dodik i Čović čekaju signal za razbijanje BiH!

Zijad Bećirović: Dodik i Čović čekaju signal za razbijanje BiH!

Međunarodna zajednica je kapitulirala

Nadalje, Bećirović upozorava da je tragično da probosanska politika nema odgovora na aktuelnu krizu i izazove, kao i jednostavno pitanje – kamo i kako dalje?

"Nemaju odgovora i to je poraz tzv. bosanskohercegovačke politike nakon Daytona. Čini mi se da je ovo poodmakla faza i da je veoma teško bilo šta uraditi, jer imate međunarodnu zajednicu, koja podržava to što radi Dodik", stav je Bećirovića.

Osvrnuvši se na nedavnu razmjenu prijetnji i optužbi između predsjednika bh. entiteta RS i visokog predstavnika Christiana Schmidta, Bećirović upozorava da je međunarodna zajednica kapitulirala pred čelnikom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i ta je to sada svima jasno. 

"Međunarodna zajednica je odavno kapitulirala, jer nije implementirala presude Međunarodnih sudova i dopustila je zločinačko orgijanje u Bosni i Hercegovini i regionu", zaključuje Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije