Zijad Bećirović: Dodik i Čović čekaju signal za razbijanje BiH!

12
Radiosarajevo.ba
Zijad Bećirović: Dodik i Čović čekaju signal za razbijanje BiH!
Foto: Ifimes / Zijad Bećirović

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a, Milorad Dodik, najavio je da planira u prisustvovati Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, a gdje bi se 17. juna trebao sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Razgovarao: Faruk Vele

Susret dolazi nakon što su lideri političkih stranaka zastupljenih u Parlamentu BiH u sjedištu EU prihvatili dokument "Politički dogovor o principima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na evropskom putu", ali i snažnijeg upliva međunarodne zajednice u našoj zemlji s ciljem njezine stabilizacije nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

Šta stoji iza Dodikove posjete, kakve su njegove refleksije, kako vidi ishod susreta u Bruxellesu, te kakve su perspektive odnosa u našoj zemlji za portal Radiosarajevo.ba govori direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana dr. Zijad Berćirović.

Podrška Putina za Čovića i Dodika

Radiosarajevo.ba: Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik putuje u Rusiju. Dešava se u trenutku kada je cijeli demokratski svijet izolirao Moskvu. Kako to vidite?

Bećirović: Milorad Dodik će posjetiti 25. Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu i vjerovatno će se susresti sa ruski predsjednikom Vladimirom Putinom. Dok EU i SAD šalju u Bosnu i Hercegovinu trećerazredne i upitne pregovarače i predstavnike, koji sa sobom nose i visoke korupcijske rizike, Putin razgovara sa jednim od tri pregovarača u BiH, Miloradom Dodikom, a znamo da je još jedan pregovarač Dragan Čović ruski igrač.

Šta se desilo dječaku (2) čiji su posmrtni ostaci pronađeni u Francuskoj? Mnogi imaju jezivu teoriju

Šta se desilo dječaku (2) čiji su posmrtni ostaci pronađeni u Francuskoj? Mnogi imaju jezivu teoriju

Njih dvojica imaju direktnu podršku Putina i preko pojedinih država i pojedinaca iz EU. A čiju podršku ima treći pregovarač Bakir Izetbegović? Pregovarači EU i SAD u BiH daju podršku podijeljenoj heterogenoj tzv. opoziciji koja skoro da nema nikakav uticaj na procese u BiH. Zato imate podudarnost ruske i američke politika u pogledu „Otvorenog Balkana“, gdje se Srbiji daje podrška na Balkanu. Bez obzira na to šta ko mislio o Izetbegoviću, on je pregovarač u ime najjače bošnjačke stranke SDA. A EU i SAD ga ne podržavaju.

Pozicija Bakira Izetbegovića

Radiosarajevo.ba: Šta želite reći?

Bećirović: Kako onda Bakir Izetbegović može parirati Dodiku i Čoviću, koji imaju podršku ruskog predsjednika Vladimira Putina? To je neravnopravna utakmica i samo zbog toga nisam da se Izetbegović stavlja na bilo kakve liste, iako mislim da sva trojica ne doprinose rješavanju situacije u BiH i da trebaju odstupiti sa političke scene kako bi se započeli novi politički procesi u BiH.

Pregovarati u ime najjače bošnjačke stranke i možda većeg dijela pripadnika tog naroda, a da su EU i SAD pregovarači neprijateljski raspoloženi prema tom predstavniku dovodi čak u pitanje budućnost BiH!

EU i SAD podržavaju BiH, ali uglavnom ne podržavaju SDA. Mislim da griješe, jer bez SDA se trenutno se može rješavati pitanje BiH. SDA se urušava, ali analitičari smatraju da će uvijek imati uticaj na procese u BiH, kao što ih ima i Fahrudin Radončić (SBB).

Pitanje Bosne i Hercegovine je devedesetih godina prošlog vijeka ujedinilo najjače muslimanske države, to bi se i sada desilo ukoliko bi se Bošnjaci-muslimani ugrozili. SDA zajedno sa Islamskom zajednicom ima uticaj u islamskom svijetu i u BiH i to nije tajna, zato zatvarati oči pred činjenicom da Putin podržava dva pregovarača u odnosu na trećeg je opasnost za budućnost BiH i najveća greška EU i SAD pregovarača.

Zbog trećerazrednih "pregovarača" između ostalog i namjere Rusije da okupira Ukrajinu, deset godina je rasla napetost u Ukrajini, koja je eskalirala u sadašnji brutalni rat. Pitanje je, šta bi se desilo u svijetu, ne samo BiH, ukoliko bi Rusija nekako uspjela savladati ukrajinski otpor?

Radiosarajevo.ba: Kako komentirate dešavanja u kontekstu posljednjeg susreta u Bruxellesu i navodnog dogovora bh. lidera, ali bez potpisa. Posebno s ovim pristupom susjedne Republike Hrvatske, to jeste u kontekstu poruka hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

Zijad BEĆIROVIĆ: Europska unija (EU) je spasila sankcija Milorada Dodika i Dragana Čovića i bruxelleski susret je dio plana za spašavanje navedene dvojice i nema nikakve veze sa procesom pridruživanja BiH članstvu u EU. Obaveze BiH u procesu pridruživanja EU su poznate i bez ovog susreta i nepotpisanog dogovora.

Zbog toga u svemu tome naglašavam prisutnost visokog korupcijskog rizika, koji se odnosi i na predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela. Nepotpisani nedjeljni dogovor nikoga ne obavezuje i ništa ne predstavlja. EU ponovo srlja i pravi greške kao devedesetih godina prošlog vijeka, a suština je da Dodik i Čović čekaju signal za razbijanje BiH. Signal će zavisiti od odvijanja dešavanja u Ukrajini.

Uloga Turske

Radiosarajevo.ba: Kako vidite ovaj pokušaj sa da se preko Republike Turske dogovori trilaterala o kojoj je ranije govorio upravo Milanović, a sada o njoj govori Dodik?

Zijad BEĆIROVIĆ: Trilaterala je dobra politička inicijativa, ali se teško može realizirati bez podrške Sjedinjenih Američkih Država. Kada bi SAD prihvatile Tursku kao pregovarača onda bi trilaterala imala izglede za uspjeh. Ovako opet bi probosanske snage bile “u minusu”, jer ne bi imale svog autentičnog predstavnika, jer Turska nije ni Srbija, ni Hrvatska, koje su pravosnažnim međunarodnim sudskim presudama označene da su bile agresorske države na BiH.

Sukob u BiH je interes Rusije

Radiosarajevo.ba: Kako onda vidite reakcije međunarodne zajednice u BiH?

Zijad BEĆIROVIĆ: Nema sankcija, postoji nejasna politika EU, pa čak i SAD prema BiH. EU je samo forma, da najjače države EU ništa ne preduzimaju, da riješe situaciju na Zapadnom Balkanu, posebno pitanje Kosova i BiH.

Radiosarajevo.ba: Kakve su Vaše procjene u pogledu daljnjih sigurnosno-političkih gibanja? Posebno u svjetlu najave „vruće jeseni“ u BiH od strane predsjednika Hrvatske, a u kontekstu prijetnje zbog formiranja tzv. „hrvatske samouprave“?

Bećirović: Srbija sa Slobodanom Miloševićem i Hrvatska sa Franjom Tuđmanom nisu uspjeli podijeliti BiH. Ukoliko bi došlo do oružanog sukoba u BiH, sukob bi se automatski prenio u Srbiju i Hrvatsku i na cijelu EU. To su jasne projekcije u vodećim sigurnosno-obavještajnim agencijama. A sada postoje neki koji bi se bavili BiH i donijeli nesreću BiH, a da to njih ne zahvati? To nije moguće.

Sukob u BiH je prvenstveno interes Rusije, a najveći gubitnici bi bili Hrvatska i Srbija i, naravno, srpski narod u BiH, koji se većinski živi na teritoriji entiteta Republika Srpska (RS). Iskreno se nadam, da su čelnici RS-a naučili tešku životnu lekciju sa Srbima u Hrvatskoj i Planom Z-4.

Projekcije su, da bi Rusija u slučaju sukoba u BiH regrutirala muslimanske snage iz Sirije, Iraka, Irana, Čečenije, koji bi bili u funkciji velikosrpske i velikohrvatske politike u BiH, ali u ogromnom broju, protiv američke politike i njene prisutnosti u BiH i na Balkanu. Bošnjaci, koji su skoro svi plebiscitarno za SAD, bili bi na udaru upravo navedenih snaga, a cilj je da se na taj način prikrije stvarni ruski uticaj i interesi odnosno da se svijetu predstavi kao internacionalni međumuslimanski sukob u Bosni i Hercegovini – na svu sreću za ovaj plan se već zna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije