Kako je kum porodice Izetbegović dočekao Milorada Dodika u Istanbulu

17
Radiosarajevo.ba
Kako je kum porodice Izetbegović dočekao Milorada Dodika u Istanbulu
Foto: Avaz / Omar Musabegović, kum porodice Izetbegović

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik doputovao je jučer u Istanbul gdje trebao imati niz sastanaka, kako je kazano, u vezi s projektima putne infrastrukture.

Posjeta se odigrala uoči puta u Rusiju, gdje će se 17. juna, kako je najavljeno, susresti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji je u ovom trenutku jedna od najizoliranijih ličnosti u svijetu.

Podsjetimo, Dodik se sinoć sastao i sa ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Cavusogluom. Za razliku od odnosa prema Bošnjacima, koje, naravno, ne slučajno, često naziva samo muslimanima, što ima svoju opasnu pozadinu te ih u komunikaciji sa vodećim evropskim desničarima poput Viktora Orbana, premijera Mađarske, nastoji tretirati i kao sigurnosnu prijetnju Europi, čelnik vodeće srpske stranke je sa turskim domaćinima bio više nego iznimno prisan.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Srdačni susreti

Tako se sa ministrom Cavusogluom srdačno zagrlio na način koji se rijetko viđa prilikom službenih susreta. Štaviše, na službenom Twitter nalogu Milorad Dodik je u to ime objavio video i zahvalio se turskom ministru na srdačnom dočeku.

Međutim, ono što je privuklo pažnju posmatrača jeste jedna od osoba koja je dočekala člana Predsjedništva BiH iz bh. entiteta RS-a, a koja je stilom oblačenja odudarala od zvaničnog dress codea.

Može se vidjeti neposredno uz Dodika i Cavusoglua, među članovima osiguranja, dok se srdačno grle, a potom i kako zajedno ulaze u objekt gdje se održao službeni susret.

Prema informacijama koja je portalu Radiosarajevo.ba potvrđena iz više izvora, riječ je o Omaru Musabegoviću koji je široj javnosti kod nas postao poznat nakon vjenčanja i svadbe Jasmine Izetbegović, kćerke lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, i njezinog izabranika Ćamila Humačkića.

Pored turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, upavo je Musabegović, nekada spominjan i kao suvlasnik kafića „Pravda“ u centru Sarajeva, bio kum na građanskom vjenčanju, a uz mladence je bio i u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Blizak prijatelj

Ostale su upečatljive fotografije njegovog gentlemanskog nošenja kišobrana za prof. dr. Sebiju Izetbegović, majku mladenke Jasmine.

Kako su u to vrijeme pisali mediji, kao blizak prijatelj Jasmine Izetbegović, uz nju je bio i kada ju je ranije zaručio youtuber Adnan Cerić Cerix.

Prema Registru poslovnih subjekata u BiH, Musabegović se spominje kao suvlasnik „AZ Capital Partners“ d.o.o. sa sjedištem u Sarajevu koja se bavi investiranjem.

U javnosti je, međutim, češće povezivan sa moćnom turskom kompanijom Tasyapi koja je i dobila posao gradnje autoputa Sarajevo – Beograd. Riječ je, podsjetimo, o autoputu koji bi finansirala upravo Republika Turska.

Musabegović je sa čelnikom ove kompanije, koja ima snažne veze sa vlastima u Ankari, Emrullahom Turanlijem, u august prošle godine posjetio ministra prometa i komunikacija BiH Vojina Mitrovića, također, iz Dodikovog SNSD-a.

Ima neka tajna veza

Iz turske kompanije su, međutim, tada putem advokata osporili vezu sa Musabegovićem. Tvrdili su da Musabegović jeste u ranijem periodu bio zakonski zastupnik kompanije Tasyapi, ali je “smijenjen i ne obnaša više tu funkciju, od kada je rukovodstvo kompanije saznalo za njegovu umiješanost u koruptivne afere u Srbiji iz 2019. godine“.

Kompanija Tasyapi se tada u javnosti u potpunosti ogradila “od nezakonitih djelovanja Musabegovića, kao bivšeg zastupnika kompanije Tasyapi u Beogradu i njegovih određenih saradnika, radi kojih djelovanja su on i saradnici razriješeni svojih funkcija u kompaniji”, budući da poznata turska kompanija “ne odobrava takvo djelovanje”.

Međutim, Musabegović je očito našao načina da se „uglavi“ u vrijedne poslove te je u javnosti spominjano da je u februaru 2018. godine registrirao firmu „Aksiom Invest“ u Beogradu, čija je djelatnost upravo izgradnja autoputeva. Je li to razlog njegovog boravka sa Dodikom u Turskoj?

Prema pisanju srbijanske štampe, odnosno Novosadske hronike, Musabegović je hapšen upravo u Srbiji.

Kako su navodili, firma Tasyapi koju je tada zastupao Musabegović, gradila je stanove za pripadnike sigurnosnih struktura (vjerovatno srbijanske obavještajne službe – BIA i druge sigurnosne strukture) u Nišu i Vranju, kao i još nekoliko važnih infrastrukturnih projekata.

“U martu 2019. godine je baš zbog projekta izgradnje jeftinih stanova privedeno petoro ljudi, uključujući i direktora ogranka turske firme u Srbiji, Omara Musabegovića, zbog sumnje da su primali mito prilikom angažovanja podizvođačke firme”, pisao je tada ovaj list.

Da li raskošne Musabegovićima sa vlastima u Sarajevu, Beogradu, ali i Turskoj imaju bilo ikakvu poveznicu sa Dodikovom posjetom i odnosima sa visokim turskim zvaničnicima i razgovorima o “putnoj infrastrukturi”, teško da će to bilo ko zvanično potvrditi. Ali sigurno nisu odmogle.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije