Zgrada Vijeća ministara BiH će večeras biti osvijetljena natpisom DRR

Anadolija
Zgrada Vijeća ministara BiH će večeras biti osvijetljena natpisom DRR
/ Parlament i Vijeće ministara
Zgrada prijateljstva Grčke i BiH, odnosno objekt Vijeća ministara BiH, večeras će biti osvijetljena natpisom "DRR" (Disaster Risk Reduction), u cilju podizanja svijesti javnosti o značaju pristupa smanjenja rizika od katastrofa.

Povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini s Ministarstvom za sigurnost BiH i uz podršku Ambasade Švicarske organiziraju Sajam znanja pod sloganom "Znanje nas štiti!".

Sajam se održava sutra na Trgu BiH ispred Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, od 11 do 15 sati. Sajam znanja predstavlja jedan u nizu koraka koje Ujedinjene nacije u BiH s Ministarstvom za sigurnost poduzimaju u saradnji sa svim domaćim nadležnim institucijama kako bi se smanjio rizik od mogućih katastrofa i bolje pripremili za odgovor na nesreće.

"Ovo pitanje je od izuzetne važnosti za Bosnu i Hercegovinu, čija se izloženost nepogodama pokazala tokom 2014. godine, kada je pored gubitaka ljudskih života nastala materijalna šteta veća od dvije milijarde eura. Iako se Bosna i Hercegovina značajno oporavila od poplava, rizik od budućih katastrofa je prisutan, a veliki broj stanovnika i dalje je ugrožen", naglašeno je iz Ministarstva za sigurnost BiH.

Kroz provođenje brojnih projekata i inicijativa, UN BiH s Ministarstvom za sigurnost i drugim nadležnim institucijama i organizacijama, te uz pomoć donatora aktivno radi na izgradnji kapaciteta smanjenja rizika i ugroženosti stanovništva od katastrofa.

Na Sajmu će svoj rad predstaviti više od 20 domaćih i međunarodnih organizacija i institucija nadležnih i aktivnih u oblasti upravljanja rizicima od katastrofa i odgovora na nesreće - institucija vlasti, međunarodnih organizacija, te predstavnika organizacija civilnog društva.

Cilj sajma je da se poveća svijest javnosti i razumijevanje opasnosti i rizika od katastrofa koji su specifični za Bosnu i Hercegovinu, da se predstave pristupi smanjenju rizika i spremnosti na nesreće, te pokažu različite prakse smanjenja rizika i instrumenti za pružanje informacija o tekućim dešavanjima u ovoj oblasti i ojačaju partnerstva i saradnja svih nadležnih i zainteresiranih aktera.

O Sajmu znanja o smanjenju rizika od katastrofa govorit će Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine i Andrea Rauber Saxer, ambasadorica Švicarske u Bosni i Hercegovini.

Oni će i obići učesnika sajma, nakon čega će uslijediti izvođenje pokazne vježbe FUCZ i Crvenog krsta/križa, u saradnji s entitetskim organizacijama Crvenog krsta/križa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije