Milorad Dodik: Ja sam na meti sarajevskih muslimana

Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik: Ja sam na meti sarajevskih muslimana
Bosna i Hercegovina je „promašen koncept“ i stoga sve češće razmišljam o referendumu o nezavisnosti Republike Srpske, izjavio je jučer Milorad Dodik u intervjuu za AFP.

Ipak, dodao je kako je spreman da radi da „osigura održivost Bosne kako je predviđeno Dejtonskim sporazumom“.

BiH je danas mjesto koje niko ne želi osim nekoliko sarajevskih idealista koji žele da je sačuvaju“, kazao je, ističući kako iz „racionalne tačke gledišta, niko nema koristi od toga“. Predsjednik Republike Srpske smatra da će, ako se postigne konsenzus između muslimana, Srba i Hrvata – ova zemlja nestati.

Još je jednom podvukao da neće doći u Sarajevo da svjedoči na poziv Tužilaštva koje je otvorilo predmet protiv njega zbog referenduma o Danu RS-a. Ponovio je kako će svjedočiti putem videolinka, ali neće ići tamo čiju nadležnost smatra „nelegalnom“.

„Moje ceste ne vode u Sarajevo. (...) Ja sam na meti sarajevskih muslimana i njihove politike. Nemam nikakvu vezu sa Sarajevom i ništa me tamo ne privlači“, istaknuo je čelnik RS-a i SNSD-a.

(Pr)ocijenio je i kako će, samo ako sugerira referendum o otcjepljenju RS-a, to biti iskorišteno protiv njega na sudu, jer u „BiH nemamo pravo na mišljenje“.

Odmah ste veći neprijatelj od onih iz Islamske države koji slobodno šetaju tamo“, rekao je Dodik.

Nakon što su ga reporteri AFP-a podsjetili na izjavu Bakira Izetbegovića koji je za Dodika kazao kako je poput vozača koji vozi u pogrešnom smjeru na autoputu, ubijeđen da svi drugi voze pogrešno, predsjednik RS-a je izjavio: „To sve zavisi od mog vozila. Možda ću ja pregaziti sve druge vozače, vidjet ćemo.“

I opet je optužio Zapad za „ubrzanje procesa nestanka BiH“, zbog nametanja volje kroz trećerazredne ambasadore koji dolaze u BiH: „Oni ovdje dolaze vježbati. Ne želim biti njihov zamorac.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije