NSRS odlučio: Referendum je punovažan

Anadolija
NSRS odlučio: Referendum je punovažan
AA / NSRS
Nakon što su poslanici koalicije "Domovina" napustili danas sjednicu Narodne skupštine RS-a, na kojoj je raspravljano o Odluci o konstatiranju rezultata referenduma, ostatak poslanika ovu odluku je jednoglasno usvojio.

U ovoj odluci navodi se da je 25. septembra, od ukupno 1.219.399 građana RS-a koji imaju glasačko pravo, glasalo njih 680.175, odnosno 55,78 posto glasača. Konstatirano je i da referendum punovažan jer je na njemu glasala natpolovična većina građana s biračkim pravom i da je referendumsko pitanje dobilo podršku građana i da je rezultat referenduma punovažan. Rezultati će biti objavljeni u Službenom glasniku RS-a. 

Usvojena je i odluka o prestanku mandata članovima Republičke komisije za provođenje referenduma. Ovlašteni su članovi komisije da učestvuju u postupku pred Ustavnim sudom BiH do okončanja postupka po apelaciji koju je komisija uputila ovoj instituciji, kao i do okončanja krivičnog postupka pred Ustavnim sudom BiH koji se vodi protiv članova komisije.

Usvojen je i zaključak koji su predložili Klubovi poslanika opozicionih stranaka u Narodnoj skupštini RS-a kojim "Narodna skupština RS-a obavezuje Vladu RS-a da osigura sredstva i pruži punu pravnu zaštitu i podršku članovima Republičke komisije u eventualnim sudskim procesima pred sudovima koji će utvrđivati navodnu krivičnu odgovornost članova komisije koji su provodili odluku Narodne skupštine".

"Ako neko treba da bude odgovoran, to smo mi koji smo potpisali inicijativu za održavanje referenduma", rekao je Dragan Čavić, lider NDP-a.

Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD-a, rekao je u ime Kluba da neće dozvoliti da ovi ljudi budu na bilo koji način izigrani ili "pušteni niz vodu" od vlasti, skupštinske većine i Narodne skupštine. 

Siniša Karan, predsjednik Republičke komisije rekao je da je dirnut podrškom klubova i najavom zaštite članova komisije, te da je članovima komisije čast i da u ovakvom postupku predstavljaju RS.

Na početku razmatranja ove tačke dnevnog reda zasjedanje su napustili poslanici koalicije "Domovina", kazavši kako su "Ustavni sud BiH i Vijeće za implementaciju mira u BiH, na čelu sa visokim predstavnikom, jasno, glasno i konkretno kazali da se radi o antiustavnoj i antidejtonskoj aktivnosti".

Predstavnici "Domovine" pozvali su nadležne da zaštite ustavni poredak BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije