Žestoko upozorenje zastupnika SDA: "Ovo je prijetnja izbijanjem rata, pogledajte šta radi Dodik"

20
Radiosarajevo.ba
Žestoko upozorenje zastupnika SDA: "Ovo je prijetnja izbijanjem rata, pogledajte šta radi Dodik"
Foto: Anadolija / Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Parlamentu Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović tvrdi da Milorad Dodik, lider SNSD-a i predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS ima podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da javno prijeti izazivanjem sukoba u ime Srbije u slučaju pokušaja njegovog privođenja ili hapšenja!

"Šta bi se desilo ako bi se pokušalo privesti ili uhapsiti Dodika? Npr. u Laktašima. Dodik je naredio MUP-u RS-a da to demonstrira. Očito bi uslijedio teški oružani sukob u kojem bi MUP RS štitio predsjednika RS.

Centar za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova RS u periodu od 22. do 24. novembra organizuje u mjestu Ćetojevići, područje grada Laktaši, taktičku vježbu policijskih službenika iz oblasti opšte taktike na temu borbe protiv diverzantsko terorističkih grupa.

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Poruke koje Dodik odašilje preko ovih vježbi MUP-a RS praktični su nastavak Vučićevih prijetnji o nadolazećoj teškoj godini za RS i Kosovo. To je simultanka Putina, Vučića i Dodika. Vučić je pripremio teren izjavama o sukobima i nemirima i o ugroženosti Srba '2024' u RS, a dan kasnije Dodik je postao izvođač radova na novom ratu ili bar puno dramatičnijem i težem sukobu od Banjske u RS", tvrdi Mehmedović, koji citira i spornu Vučićevu izjavu: 

"Plašim se da nam ta godina donosi mnogo više sukoba i nemira nego što je prethodna pa i ova, mislim na svaku vrstu ugroženosti u Republici Srpskoj, na Kosovu i u drugim dijelovima regiona... važno je da dođemo do zajedničkih imenitelja kako da sačuvamo svoju zemlju i svoju slobodu."

"Vježba MUP-a RS dolazi dan poslije Vučićeve izjave i očito je usko koordinirana", nastavlja Mehmedović, navodeći kako ovo nije samo pritisak na sud i pravosuđe, već prijetnja izbijanjem rata ako se pokuša privesti ili uhapsiti predsjednika RS.

Podvale vožda Dodika: Pogledajte ko i kako u Istočnom Sarajevu "brani" RS

Podvale vožda Dodika: Pogledajte ko i kako u Istočnom Sarajevu "brani" RS

"Ovdje se prijeti i EUFOR-u i NATO-u u BiH. Pozivam Predsjedništvo BiH da zbroji 2 i 2 i uputi oštro pismo EUFOR-u i NATO-u da Srbija i RS preko sudskog procesa Dodiku žele isprovocirati novi požar na Balkanu, a što demonstrira vježba u Laktašima. Jer pravo je pitanje zapravo: Da li Putinov partner na Balkanu i teško korumpirani proruski igrač smije biti suđen na sudu, a da to za Srbiju ne bude Casus belli. Zato je Dodik i instaliran i zato je imao podršku Beograda i Moskve za dvodecenijsku kleptomaniju– da bude povod za rat.

U svemu je ključno da li će Hrvatska štititi Dodika ili ne. Razmjena diplomatske vatre izmedju Srbije i Hrvatske oko protjerivanja diplomata djeluje kao maska za naivne Bošnjake. Nemojmo biti naivni: RS je interes i Hrvatske, ne samo Velike Srbije. Većina Srba iz Hrvatske nakon Bljeska i Oluje je premještena u RS. To je interes Hrvatske. A interes Hrvatske je da Srbija započne novi balkanski pohod da bi ona dobila treći entitet", stavovi su zastupnika SDA, koji zaključuje

"Sad je vrijeme da saznamo da li je Hrvatska uz Dodika ili vidi svoju priliku u njegovom izazivanju puno većeg sukoba nego što je bio u Banjskoj jer zapravo vidimo scenarij o tri velike države na Balkanu (Srpska, Hrvatska, Albanska). Možemo saznati bar konture: Federacija BiH i Hrvatska trebaju organizirati vježbu u slučaju pokušaja destabilizacije npr. u Laktašima od strane MUP-a RS. U svakom slučaju, Federacija BiH i R Hrvatska bi trebale organizirati konferenciju o mogućim prijetanjama po stabilnost BiH i regiona."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije