Podvale vožda Dodika: Pogledajte ko i kako u Istočnom Sarajevu "brani" RS

9
Radiosarajevo.ba
Podvale vožda Dodika: Pogledajte ko i kako u Istočnom Sarajevu "brani" RS
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Skup Dodikovih satelita u Istočnom Sarajevu

Najbliža ekipa Milorada Dodika večeras, 20. novembra, u Istočnom Sarajevu održala je stranački skup koji je ponovo pokušala "podvaliti" kao narodni. Skup je održan pod nazivom 'Branimo srpsku', i nastavak je istoimenih okupljanja Dodikovih pristalica, koji su već održani u Bijeljini, Trebinju, Zvorniku, Prijedoru, Bosanskoj Gradiški...

Iako forsiraju opis da je skup "narodni", zapravo je riječ o okupljanju perjanica Dodikove stranke - SNSD-a. Večeras su u I. Sarajevu tako bili Željka Cvijanović, zatim Radovan Višković, Ljubiša Ćosić, te drugi političari bliski Dodikovoj "struji". 

Na skupovima se, kako to voli potencirati RTRS, šalje poruka "naroda koji je odlučan u očuvanju RS-a, njenih institucija i imovine". Dodikova ekipica, dakako, zaboravi napomenuti da niko ni ne napada ni RS ni njene institucije. Zapravo se stranački i perfidno brani Dodik, koji je prekršio zakone naše zemlje, sudi pred Sudom Bosne i Hercegovine

Dodik se sada zbog rezolucije obrušio na njemačku vladu: To je zlo koje ne miruje

Dodik se sada zbog rezolucije obrušio na njemačku vladu: To je zlo koje ne miruje

Uz Dodika, sudi se i Milošu Lukiću, v.d. direktora Službenog glasnika - obojica su odlučili protiviti se odlukama visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, te im se sudi za krivično djelo "neizvršavanje odluka visokog predstavnika". Dodik je u priličnoj panici zbog ovog procesa već neko vrijeme, više puta je sa slučaja pokušao ukloniti jednu od sutkinja, a navodno su pali i neki dogovori s međunarodnom zajednicom.

Kako se navodi u optužnici, Dodik i Lukić od 1. do 9. jula ove godine u Banjoj Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio Odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje u cilju nastavka zakonodavnog postupka. 

Prema prvoj tački optužnice, Dodik je, koristeći službene ovlasti, donio Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, koji je svojeručno potpisao, a što je Narodna skupština RS (NSRS) usvojila 21. juna, na taj način ne primjenjujući i ne provodeći odluku visokog predstavnika kojom se obustavlja zakonodavni postupak donošenja navedenog zakona, kao i ukaz. U drugoj tački se navodi da je Lukić, kao vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika RS 9. jula potpisao obrazac kojim je omogućio objavljivanje odluka i zakona koje mu je proslijedio Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije