Žestoka reakcija Mehmedovića nakon zaključka NSRS: Pozivam sve bh. snage...

7
Radiosarajevo.ba
Žestoka reakcija Mehmedovića nakon zaključka NSRS: Pozivam sve bh. snage...
Foto: Patria / Šemsudin Mehmedović

Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i dugogodišnji funkcioner Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović komentirao je dešavanja u Bosni i Hercegovini nakon što je Narodna skupština Republike Srpske sinoć usvojila informacije i zaključke kojim je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a i formalno pokrenuo proces rušenja institucija Bosne i Hercegovine i formiranja svoje vojske.

Prema riječima Mehmedovića, Daytonski ugovor je postignut kao mirovni i koncipiran je kao put za kontinuitet i integraciju države BiH, a ne njenu dezintegraciju i dokidanje kontinuiteta.

Jednostrano otkazivanje, prema njemu, podrazumijeva poziv i inicijativu za vraćanje na prethodno stanje u skladu sa ustavnim zakonom kojim se uslovno prihvatio Dayton na Skupštini RBiH.

Bh. meteorolog: Topla zračna masa donijela je obilje prašine sa sjevera Afrike, ide i lijepa vijest

Bh. meteorolog: Topla zračna masa donijela je obilje prašine sa sjevera Afrike, ide i lijepa vijest

"Šta je značila ova posebna sjednica NSRS? Izvođenje državnog udara i rušenje Ustava! Teško narušavanje mira! Jednostrano napuštanje Daytonskog ugovora! Rezultat je da su međunarodni faktori dovedeni pred zid i da sada postoje samo dvije opcije: vojna intervencija ili organiziranje nove mirovne konferencije kako bi se uklonile greške iz Daytona i odstranili rezultati legalizacije genocida i zločinačkih projekata mirovnim ugovorom iz Daytona", ocijenio je Mehmedović.

Smatra da se BiH se nalazi u istoj situaciji kao u vrijeme plana Z4 u Hrvatskoj – tačnije nalazi se u situaciji da mora reintegrirati oteti teritorij i ukloniti vinovnike državnog udara.

"Legalitet i legitimitet institucija BiH mora biti uspostavljen na cijelom teritoriju", naveo je.

Zbog toga je pozvao sve bh. snage na saradnju te osnivanje Kriznog štaba Republike BiH, sazivanje Ustavotvorne Skupštine BiH, jer očito međunarodni predstavnici i aktuelni međunarodni pregovarači stavljaju Bošnjake i BiH u potpuno ponižavajući i podređeni položaj.

"Ovo je političko reketiranje od velikodržavnih i genocidno zločinačkih projekata obilno potpomognuto desničarima iz Europske unije (EU) i privatnim lobističkim aktivnostima pojedinih zapadnih diplomata u pregovorima. Poziv na vanrednu upravu nad BiH (krizni menadžment). Dodik i NSRS su odgovorili na plan Z4 trenutnih međunarodnih pregovarača na isti način kao krajinski Srbi 1995.

Nakon zaključaka NSRS, a u dosadašnjim aktivnostima bilo kojeg bh. lidera, nam ne daje NIKAKAV razlog za optimizam!

"Nedovoljno je žaliti se i davati izjave, pokazujući na taj način potpunu nespremnost za akciju i oslanjajući se na nekoliko diplomata negdje u međunarodnoj zajednici/OHR-u da to riješe - što se sigurni smo neće dogoditi . Da li smo naučili lekciju iz Srebrenice, a trebali smo, da niko neće štititi vašu kuću ako je ne štitite sami.

Najviše što će se dogoditi je da će se ovih nekoliko diplomata vratiti svojim lobističkim poslovima i opet pronaći "sjajnu ideju" da svima daju nešto, a nikome sve, i tako još jednom umire počinitelje genocida i još jednom dokazujući da su ratni zločini i agresija jednostavno vrijedni toga. A nama po ko zna koji put plasirati ideju "trebate se dogovoriti" - DŽELAT I ŽRTVA!", poručio je Mehmedović.

Istakao je i da nam "očito nam treba novi način vodstva".

"Krizno upravljanje mjesto osuda Državnog udara, netko tko će dati OHR-u sedam dana da iskoristi svoje bonske ovlasti ili izađu što prije iz ove naše zemlje i kažu da su nesposobni to riješiti, te da zvanično proglase Dayton mrtvim i vratimo se na Ustav RBiH, shodno usvojenom Ustavnom zakonu iz decembra 1995. godine. To je prethodno pravno stanje. Jer svaki kompromis u ovom trenutku (stav OHR-ovih diplomatata) vjerojatno bi mogao biti kraj BiH", zaključio je Mehmedović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije