Zeničani na protestu zbog slika užasa iz Pazarića: "Stop modernom ropstvu"

Anadolija
Zeničani na protestu zbog slika užasa iz Pazarića: "Stop modernom ropstvu"

Više stotina građana Zenice okupilo se na mirnom protestu na Trgu Alije Izetbegovića kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog lošeg stanja u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine u Pazariću.

Adilhajda Sivac, organizatorica mirnog skupa, rekla je kako nije mogla više da šuti na stanje u Zavodu Pazarić.

"Ono što me proganjalo cijele noći je plač djece, nisam mogla ostati gluha i nijema na to. Hvala svima koji su omogućili održavanje ovog skupa. Ovo što se desilo je strašno. Ja kao obični građanin ustala sam sa svog radnog mjesta i ovo zakazala, jer nisam mogla više da gledam. Obzirom da sam pravnica po zanimanju, današnjim protestom ću dati poruku u vezi sa eventualnim krivičnim postupkom. Istraga je počela, međutim, javnost ne zna da prema našem Zakonu o krivičnom postupku, oštećeni su često isključeni iz toka postupka i želim da zamolim nadležne da pomognu roditeljima. Oštećeni u krivičnom postupku isključivo su vezani za imovinsko-pravni zahtjev, a ja mislim da je to nedovoljno, da roditelji neće pristati na to nego tražiti da se odgovorni adekvatno kazne. Upravo snaga javnosti i snaga običnog građanina je dovela da dođe do smjene sadašnjeg direktora i Nadzornog odbora", rekla je Sivac.

zenica_pazaric_AA_001.jpg - undefined

Adilhajda Sivac (Foto: Anadolija)

Podsjetila je na potrebu da se istraži poslovanje i uslovi za štićenike u ovoj instituciji.

"Istražila sam kolike su finansijske malverzacije i zloupotreba štićenika izvršene u prethodnom mandatu i niz godina unazad. Ovo nikako nije dovoljno, zato akcentiram da je istraga tek počela. Znam kako se vode krivični postupci, kako se vode istrage, kako se završavaju vještačenja, biraju se podobni vještaci i ovdje će biti svega i svačega. Mi želimo transparentnu istragu. To što su smijenjeni, ne znači ništa, nego bi svi odgovorni sami podnijeli ostavke kada su fotografije objavljene. Potrebno je unazad istražiti gdje su novci od Zavoda. Više od 120.000 KM vrijednosti građevinskog materijala je dostavljeno ispred kuća i stanova bivše uprave ovog Zavoda, mi preko toga nećemo preći. Renovirana su kupatila i stanovi, štićenici su korišteni da rade na tim objektima. To je stravično. Sa druge strane, u tom periodu su djeca bila polusita. Da su pročitali najobičniji priručnik o metodama u psihijatriji, koji se primjenjuju, vidjeli bi da prema djeci nema nasilne primjene. U zadnje vrijeme čujemo da je to opravdano, da su to teški bolesnici skloni samopovrijeđivanju, recite mi, da li je opravdano vezati dijete za radijator", rekla je Sivac.

Adna Kepeš, članica Udruženja "Naša djeca" iz Zenice, rekla je kako su članovi ovog udruženja danas trebali obilježiti Međunarodni dan djeteta, no zbog situacije u Zavodu Pazarić, odlučili su svoje aktivnosti otkazati i pridružiti se mirnom protestu.

"Danas smo trebali tradicionalno obilježiti Dan djeteta sa našim parlamentarcima, što je redovna aktivnost u okviru našeg udruženja. Zbog svih dešavanja i vijesti koja je potresla cijelu BiH, mi smo iz solidarnosti odgodili te aktivnosti i odlučili da dođemo na ovaj protest, jer je jako važno da skrenemo pažnju javnosti i da nas je što više ovdje, da se ove stvari ne smiju dešavati", rekla je Kepeš.

Građani krenuli pred Parlament FBiH: Dole vlast koja ugnjetava djecu!

Građani su počeli javno izražavati nezadovoljstvo zbog stanja u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, otkada je zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Sabina Ćudić prezentirala šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece.

Na fotografijama koje je pokazala javnosti se, uz ostalo, vide djeca vezana za namještaj i radijatore.

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici održanoj u Sarajevu zatražila da se odmah razriješi direktor, Upravni i Nadzorni odbor Zavoda u Pazariću.

Okupljeni građani su uz brojne transparente prošetali glavnim ulicama Zenice, tražeći poboljšanje uslova u Zavodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije