Članovi Vlade nakon sjednice: Odgovorni će biti procesuirani, hvala Sabini Ćudić

E.H. - O.K.
Članovi Vlade nakon sjednice: Odgovorni će biti procesuirani, hvala Sabini Ćudić
Radiosarajevo.ba / Vesko Drljača

Nakon današnje sjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj je bilo govora o stanju u Zavodu Pazarić, javnosti su se na press konferenciji obratili ministri Vesko Drljača i Elvira Dilberović.

Počela sjednica Vlade FBiH: Pazarić glavna tema

"Vlada FBiH daje podršku zaposlenicima Zavoda Pazarić, također Vlada FBiH zadužuje stručni nadzor nad Zavodima za socijalnu zaštitu. Između ostalog zadužuje se resorno ministarstvo da premijeni preporuke Ombudsmena, te da poduzme aktivnosti za smjenu direktora i Upravnog i Nadzornih odbora. Te da imenuje vršitelje dužnosti. Također zadužuje se Federalna inspekcija, Finansijska policija i Porezna uprava da istraži finansijko poslovanje svih zavoda za socijalnu brigu", izjavio je nakon sjednice Vlade ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača.

Podsjećamo, Vlada je na današnjoj sjednici smijenila direktora Zavoda Redžepa Salića, te članove Nadzornog i Upravnog odbora, a sve nakon što su u javnosti objavljeni šokantni prizori o vezivanju djece te drugi kriminalni navodi o dešavanjima u ovom zavodu.

Drljača je kazao da je šokiran navodima koji su izneseni u javnosti.

"Radi se o djeci, oni moraju imati posebnu zaštitu. Vlada FBIH nije dobila dokument u kojem se zvanično govori o zloupotrebi položaja odgajatelja. Stoga se i na određeni način zahvaljujemo Sabini Ćudić. Ministarstvo će dati podršku svim aktivnostima na utvrđivanju odgovornosti", istakao je Drljača.

Ministrica obrazovanja i nauke FBiH Elvira Dilberović ovim je putem istakla da preporuke njenog Ministarstva nisu ispoštovane.

"Evidentno je da moramo raditi na kadru. Niko od štićenika u Pazariću nije uključen u formalno obrazovanje. Dajte da otvorimo oči prema istini, a to je da ne radi stručan kadar, koji može odgovoriti zadatku", pojasnila je Dilberović.

Dodala je da se mora raditi na reformi zapošljavanja u ustanove kao što je Zavod u Pazariću.

Odgovarajući na pitanja ministar Drljača kazao je da će svi odgovorni biti procesuirani, te da smjena neće biti jedina mjera.

"U Zavod u Pazariću od 2016. godine uloženo je više od 2 miliona KM", istakao je Drljača.

Dodao je da izvještaj Ombudsmena govori o pogoršanju stanja u Pazariću, ali nije se navodilo o vezivanju djece za radijator.

"To je nešto što je strašno i što se ne smije dešavati", naglasio je Drljača.

Ministrica Dilberović pojasnila je da je izvještaj Ombudsmena bio pozitivan.

"A mi kao ministarstvo smo uočili nedostatke u obrazovnom dijelu poslovanja Zavoda u Pazariću. Nadzorni i Upravni odbor nisu ispoštovali naše preporuke iz 2014. i 2016. godine", pojasnila je Dilberović.

Ministar Drljača istakao je da svako treba da odgovara za poduzete radnje.

"Onog trenutka kad smo dobili informacije, reagirali smo", odgovorio je Drljača na pitanje da li osjeća moralnu odgovornost kao resorni ministar.

On je, odgovarajući na pitanja, pojasnio da je izvorni prijedlog Ministarstva bio da se ide na smjenu Upravnog i Nadzornog odbora, ali ne i direktora.

"Međutim, odluka Vlade FBiH je drugačija i svaki ministar je dužan da poštuje odluke Vlade", naglasio je Drljača.

Novinari su postavili pitanje koji su konkretni razlozi smjene Upravnog i Nadzornog odbora, te su inzistirali da se otkrije konkretan razlog smjene direktora Zavoda u Pazariću Redžepa Salića. Nakon što su novinari u više navrata ponovili i objasnili svoje pitanje Drljača je samo kazao da "ne može komentirati odluke Vlade FBiH", te naglasio da se prijedlog odluke koju je predložilo Ministarstvo odnosio na smjenu samo Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda u Pazariću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije