Željko Komšić: Potpuni debakl i poraz politike HDZ-a BiH, ali i zvaničnog Zagreba!

10
Fena
Željko Komšić: Potpuni debakl i poraz politike HDZ-a BiH, ali i zvaničnog Zagreba!
FOTO: Arhiv / Željko Komšić

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentirao je službeni stav njemačke vlade o tome da bi načelo tzv. legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda moglo pojačati podjele u BiH.

"Slažem se sa stavom njemačke vlade da bi načelo 'legitimnog političkog predstavljanja' o kojem se raspravljalo u kontekstu reforme Izbornog zakona moglo produbiti podjelu Bosne i Hercegovine i otežati provedbu relevantnih sudskih presuda", kazao je Komšić.

Takav stav, dodao je, "samo je potvrda mog višegodišnjeg ponavljanja istog stava":

"Ovo je potpuni debakl i potpuni poraz politike HDZ-a BiH ali i zvaničnog Zagreba koji je podržavao takvu antievropsku politiku. Osim toga radi se o još jednoj snažnoj poruci protiv etičkih podjela u BiH i etničkih izbornih jedinica, ovoga puta iz Njemačke."

Krajnje je vrijeme, zaključio je Komšić, da se okrenemo provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava, a ne "raspravama o željama Čovića i HDZ-a, koje su potpuno deplasirane".

Podsjećamo, reforma Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini je bila fokus današnje objave vlade Njemačke.

Tako je Vijeće za politiku demokratizacije objavilo dokument koji, kako su napomenuli, predstavlja distanciranje njemačke vlade od trećeg mostarskog sporazuma u kojem su izloženi principi za izmjenu Izbornog zakona, ali i odbacivanje političkog stava HDZ BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije