Izborne i ustavne reforme tema sastanka Nelsona i Sattlera s Čovićem i Izetbegovićem

8
Radiosarajevo.ba
Izborne i ustavne reforme tema sastanka Nelsona i Sattlera s Čovićem i Izetbegovićem
Foto: Twitter / Fotografija s jednog od ranijih susreta

Izborne i ustavne reforme bile su tema današnjeg razgovora američkog ambasadora u BiH Erica Nelsona i specijalnog predstavnika EU Johana Sattlera s Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Iz Američke ambasade su na Twitteru poručili da su se Nelson i Sattler sastali danas s predsjedavajućim Doma naroda BiH Bakirom Izetbegovićem i zamjenikom predsjedavajućeg Draganom Čovićem, kako bi promovisali dijalog o vladavini zakona, ostvarivim izbornim i ekonomskim reformama neophodnim za povjerenje građana i napredak na putu ka EU.

Naglasili su i to da Sjedinjene Američke Države čvrsto podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH te da su zapaljiva retorika i koraci za podrivanje ovih principa nerealni, neprihvatljivi i antidejtonski.

"Pored toga, ove akcije služe kao izgovor za lidere da izbjegnu odgovornost za provođenje važnih reformi kao što su uključiva izborna i ograničena ustavna reforma za slobodnije i poštenije izbore, mjere vladavine zakona kako bi se korumpirani smatrali odgovornima i ekonomske promjene koje donose radna mjesta i investicije. Prava reforma i ozbiljan dijalog, a ne destabilizirajuće akcije i retorika, ono su što će građanima BiH donijeti bolje budućnost", navodi se na Twitter nalogu Ambasade SAD-a u BiH.

Na svom Twitter profilu oglasio se i Čović koji je napisao da je sastanak o reformi izbornog zakonodavstva, stabilnosti i dijalogu, kao i neophodnim koracima naprijed ka statusu kandidata za prijem u EU bio konstruktivan.

"Ovaj postupak mora biti završen u naredna dva mjeseca", napisao je Čović.

S druge strane Sattler je napisao da su ambasador Nelson i on ponovili važnost dijaloga, evropskih reformi i uključivog procesa izborne, odnosno ustavne reforme, u skladu s mišljenjem EU, što treba dovesti do slobodnijih i poštenijih izbora 2022. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije