Ustavne reforme: Putin bi mogao vladati do 2036. godine, podržao ga Ramzan Kadirov

Agencije
Ustavne reforme: Putin bi mogao vladati do 2036. godine, podržao ga Ramzan Kadirov

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je odobrio ustavne promjene koje će mu omogućiti da ostane na vlasti do 2036. godine.

Putin, koji je u januaru najavio velike promjene ruske politike i ustava, morat će prema trenutnim ustavnim propisima odstupiti s funkcije predsjednika 2024. godine kada se okončava njegov drugi uzastopni predsjednički mandat.

Obraćajući se Državnoj dumi, donjem domu parlamenta, dao je svoje odobrenje za prijedlog izmjena ustava kojim bi se poništili njegovi prethodni predsjednički mandati što bi mu omogućilo kandidovanje na narednim izborima, javio je Reuters.

Kazao je da je američki predsjednik Franklin D. Roosevelt, koji je služio četiri mandata zbog nestabilnosti koja je vladala njegovom zemljom u to vrijeme, bio primjer zašto su ograničenja predsjedničkih mandata ponekad suvišna.

Bivši službenik KGB-a, Putin je služio ukupno četiri predsjednička mandata, a također je vršio dužnost premijera, dominirajući ruskim političkim krajolikom dvije decenije.

Sa najnovijim izmjenama ustava, ako one budu provedene, Putin bi mogao ostati na funkciji do 2036. godine, odnosno još dva uzastopna šestogodišnja mandata, što znači da bi Putin okončao svoju vladavinu u 83. godini.

Predsjednik Čečenijske republike Ramzan Kadirov među prvima je podržao izmjene Ustava Ruske Federacije kako bi se postojećem predsjedniku omogućilo da se kandidira i na sljedećim izborima.

"Ne možete ni pod kojim izgovorom sačuvati trenutno ograničenje broja mandata predsjednika. Ako želimo da živimo u moćnoj zemlji i stabilnom društvu, morate da donesete izmjene i dopustite sadašnjem predsjedniku da učestvuje na novim izborima nakon ustavne reforme. A na izborima narod će podržati Vladimira Putina", napisao je Kadirov.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije