Komšić čestitao Robertu Golobu pobjedu na izborima u Sloveniji

7
Radiosarajevo.ba
Komšić čestitao Robertu Golobu pobjedu na izborima u Sloveniji
Foto: Radiosarajevo.ba / Delo.si / Željko Komšić i Robert Golob

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić čestitao je Robertu Golobu lideru Pokreta sloboda izbornu pobjedu ostvarenu na parlamentarnim izborima u Republici Sloveniji.

"Primite iskrene čestitke povodom uvjerljive pobjede na parlamentarnim izborima u Vašoj zemlji. Uvjeren sam da će Vaš pokret zajedno sa ostalim demokratskim snagama u Sloveniji donijeti pozitivne promjene ne samo u Sloveniji nego i šire, kao i to da ćemo ojačati saradnju između naših prijateljskih zemalja na principima slobode, demokratskih i civilizacijskih vrijednosti", navodi se u čestitki Željka Komšića.

U Sloveniji su se večeras zatvorila birališta, a prema izlaznim anketama koje je Mediana napravila za RTV Slovenija uvjerljivo vodi stranka Pokret Sloboda Roberta Goloba, koja dobiva 35,8 posto glasova birača.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Daleko iza nje je Janšin SDS, koji dobiva 22,5 posto glasova, potom MSi 6,8 posto, SD 6,6 posto i Ljevica 4,4 posto.

Ostale stranke koje su podnijele kandidacijske liste za 90 zastupnika u Državnom zboru (Parlament) nisu prešle izborni prag kojem je najbliže prema izlaznoj anketi Lista Marjana Šareca (LMŠ) koja po Medianinoj anketi dobiva 3,8 posto glasova.

Iskaže li se ovakav rezultat približno tačnim, to bi značilo da je vjerojatnija koalicijska vlada koju bi vodio Golob i u kojoj bi bili Socijalni demokrati te Ljevica, nego vlada čiju bi osnovu činili Janšina stranka i Nova Slovenija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije